Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 10:01

Εις υγείαν… | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Εις υγείαν… | Γ. Μασσαβέτας

Ζούμε δυστυχώς στον τόπο όπου το αυτονόητο γίνεται… είδηση. Πάρτε παράδειγμα το γεύμα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος προς τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατική κοινωνία θα γινόταν αντικείμενο τόσων αναλύσεων και πολιτικών δηλώσεων μια τέτοια συνάντηση μεταξύ δύο θεσμικών παραγόντων της δημόσιας και δη της οικονομικής ζωής της χώρας;

Εδώ όλα αυτά γίνονται διότι οι νέοι κυβερνώντες, αφού φλυάρησαν ακατασχέτως, σκορπώντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση ως αριστερή αντιπολίτευση, αλλά και στο πρώτο επτάμηνο των ερασιτεχνισμών τους ως «για πρώτη φορά» αριστερή κυβέρνηση, τώρα επιχειρούν σιγά-σιγά να μάθουν να κυβερνούν, ασκώντας δεξιά πολιτική, την οποία προσπαθούν να κρύψουν κάτω από… αριστερά μπαχαρικά πολιτικής φιλολογίας.

Εκεί που υπόσχονταν να σύρουν στα δικαστήρια, ελπίζοντας να τον δουν πίσω από τα σίδερα, τον Γιάννη Στουρνάρα, τώρα προσαρμόζονται σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Κατά την οποία ο διοικητής κάθε κεντρικής τράπεζας οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ανεξάρτητη αρχή. Και δεν μπορεί να τον κουνήσει κάθε κυβέρνηση πριν την λήξη της θητείας του, παρά μόνον αν τον «τσιμπήσει» η δικαιοσύνη για σοβαρό ποινικό αδίκημα. 

Πέρασε πια ο καιρός κατά τον οποίο, όποτε άλλαζε η κυβέρνηση άλλαζε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ο καιρός κατά τον οποίο πολιτικές κυβερνήσεις δημιουργούσαν ακόμη και τράπεζες για να… βολέψουν πολιτικά στελέχη τους. Ή ακόμη και για να ικανοποιήσουν αξιώσεις ισχυρών εκδοτών, όπως είχε συμβεί με την ίδρυση της Αγροτικής, όταν ήταν σε εξέλιξη ο πόλεμος συμφερόντων μεταξύ του Συγκροτήματος Λαμπράκη και του Πάνου Κόκκα της «Ελευθερίας» από την άλλη.  

Μακάρι να φθάσουμε κάποτε στο σημείο να παύσει να είναι «προνόμιο» της εκάστοτε κυβέρνησης και η επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων. Δηλαδή του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου -ή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οψέποτε γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος και το αποκτήσουμε. Ωστε να υπάρξει πράγματι ανεξάρτητη δικαιοσύνη. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως, αν περνούσε από το χέρι τους, ιδίως όσο είχε πολιτική δύναμη η ανεκδιήγητη τέως πρόεδρος της Βουλής, θα τον είχαν «αποκεφαλίσει» τον Γιάννη Στουρνάρα. Οπότε, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, πίνουν και ένα κρασί μαζί του, από την εκλεκτή κάβα εξαιρετικών ποικιλιών που υπάρχει στα υπόγεια του κτηρίου της οδού Σίνα. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER