Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 13:19

Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι… εκατό ο ΣΥΡΙΖΑ | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι… εκατό ο ΣΥΡΙΖΑ | Γ. Μασσαβέτας

Κατά τη σχολική σας ηλικία κ. Πρόεδρε υπήρξατε άριστος στις καταλήψεις. Αλλά φαίνεται ότι χάσατε τα μαθήματα της απλής αριθμητικής. Διό και δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε τι σας λένε, όταν σας μιλούν για τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Πράγμα που φάνηκε εντόνως κατά το νέο μεταμεσονύκτιο τηλεοπτικό σας σόου.

Σας είπε ένας άνθρωπος, που διατηρεί μικρή επιχείρηση, ότι οι επιβαρύνσεις είναι τόσες, ώστε από κάθε κατοστάρικο που περνάει από το ταμείο του, είναι ζήτημα αν τελικώς του μένει το εικοσάρικο. Αλλά εσείς απαντήσατε πως δεν τα λέει καλά και ότι αν το φορολογητέο εισόδημά του είναι κάτω από τα δέκα χιλιάρικα ετησίως, τότε βγαίνει κερδισμένος διότι «από το κατοστάρικο σας μένουν τα ογδόντα και όχι είκοσι».

Ας πάρουμε την περίπτωση ενός ομοτέχνου και συνομηλίκου σας πολιτικού μηχανικού, γύρω στα 40, που διατηρεί γραφείο σε ένα αστικό κέντρο. Και ήταν τόσο τυχερός ώστε πήρε μερικές δουλίτσες, με έσοδα, μέσα στο 2015, ύψους 25.000 ευρώ. Και ας επιχειρήσουμε να υπολογίσουμε, με απλή αριθμητική, τι του έμεινε για να φάει, να πιει, να ντυθεί, να επιμορφωθεί, να ψυχαγωγηθεί.

- Για ενοίκιο γραφείου, κοινόχρηστα, λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού, σταθερού και κινητού τηλεφώνου, πληρώνει τουλάχιστον ένα πεντακοσάρικο τον μήνα. Δηλαδή 6.000 ετησίως. 

- Για μισθό και ασφάλιση μιας κοπέλας στο γραφείο, που κάνει από χρέη γραμματέως έως σχεδιάστριας, άλλα 700, επί 14 μισθοδοσίες, τουτέστιν 9.800. 

- Για δική του ασφαλιστική εισφορά και συνδρομή στο Τεχνικό Επιμελητήριο, άλλα 250 μηνιαίως, άρα 3.000 ετησίως. 

- Βγάλτε τώρα και το τέλος επιτηδεύματος, άλλα 650.

- Για έξοδα κινήσεως, πόσα να βγάλουμε κ. Πρόεδρε; Πολλά είναι ένα χιλιάρικο για ολόκληρο το έτος;

Θα φορολογηθεί λοιπόν με 24% για τα εναπομένοντα 4.550. Αρα θα σκάσει 1.092. Και άλλα τόσα για 100% προκαταβολή φόρου επόμενου έτους. Τελικώς απομένουν 2.366 ως ετήσιο εισόδημα, 197,20 μηνιαίως για να ζήσει οικογένεια, να καταναλώσει ό,τι τραβά η ψυχή του, να κάνει και αποταμίευση. Από κάθε κατοστάρικο του μένει κάτι λιγότερο από ένα δεκάρικο.

Αυτά κ. Πρόεδρε είναι τα απλά μαθηματικά της ζωής. Της ζωής όλων των μικρών επιχειρηματιών και των ευσυνείδητων επαγγελματιών. Τα άλλα είναι… συριζαίικα μαθηματικά, εκείνων που… «δεν ήταν εκείνη την ημέρα στο μάθημα», γιατί είχαν να ασχοληθούν με την κατάληψη. 

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER