Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 18:08

Μόνο με συνεννόηση και συναίνεση λύνεται το θέμα των τσιγγάνων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Με αφορμή τη νέα εισβολή τσιγγάνων, που τα έκαναν γυαλιά - καρφιά στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας επανέλαβε ότι είναι εγκατεστημένοι σε κρατικό οικόπεδο που έχει ζητήσει ο δήμος και δεν του το δίνουν. 

Αυτή τη φορά δεν είπε ότι το θέλει για να προχωρήσει ο δήμος τη διαδικασία κατεδάφισης των παραγκών στον καταυλισμό τσιγγάνων, αφού δεν τις κατεδαφίζει το κράτος, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν.  

Θα τονίσουμε και πάλι πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Και το γνωρίζει ο δήμαρχος. Τέτοια ενέργεια δεν έχει λογική και μάλλον γίνεται για να πιέσει καταστάσεις, να ξυπνήσει τις αρμόδιες κρατικές αρχές που κωφεύουν και αδιαφορούν -πέρα από τη δόση επικοινωνιακής σκοπιμότητας που φαίνεται να έχει η συγκεκριμένη δήλωση. 

Θα σημειώσω ξανά, όπως ακριβώς έγραφα τον Ιούλιο: “Είναι σοβαρό το θέμα των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας, πίσω από το Πολυκλαδικό και έχει τραβήξει αρκετά, με την ευθύνη και την ανοχή δημοτικών και αρμοδίων κρατικών αρχών. Και πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί μια λύση. Λύση, όμως, ξαφνική, με κατεδαφίσεις και βία, δεν νοείται. Το δρόμο για τη λύση δείχνει η απελευθέρωση της ΒΙΠΕ Καλαμάτας και η δημιουργία της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα. Μόνο με συζήτηση, διάλογο και σχέδιο μπορεί να διαλυθεί ο καταυλισμός πίσω από το Πολυκλαδικό. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αλλά και αποφασιστικότητα θα δοθεί η λύση. Ετσι έγινε με τη ΒΙΠΕ και την Μπιρμπίτα. Οι τσιγγάνοι άδειασαν μόνοι τους τη ΒΙΠΕ, γιατί είδαν πως υπήρχε η Μπιρμπίτα, οργανωμένος χώρος μετεγκατάστασης. Δεν μπορείς να διαλύσεις έναν καταυλισμό, χωρίς να έχεις προγραμματίσει πού θα πας τους ανθρώπους που μένουν σ’ αυτόν, έστω και παράνομα. Είναι κοντά 70 οικογένειες τσιγγάνων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας με τις ιδιαιτερότητές τους και στάση που δεν βοηθά στη συνεννόηση και τη συναίνεση, είναι αλήθεια. Ομως, τη συνεννόηση και τη συναίνεση θα πρέπει να την βρουν πρώτα μεταξύ τους τοπικοί και κρατικοί άρχοντες. Να συμφωνήσουν στη λύση που θα αποφασίσουν και θα προτείνουν στους τσιγγάνους και θα την πάνε μέχρι τέλους, χωρίς επικοινωνίστικες διαφοροποιήσεις και λαϊκίστικες αντιπαραθέσεις. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να διαφωνούν με τη δημιουργία γκέτο, για να λυθεί προσωρινά η κατάσταση ντροπής στην Αγία Τριάδα. Δηλαδή, αυτό που υπάρχει σήμερα πίσω από το Πολυκλαδικό, τι είναι; Δεν είναι γκέτο; Ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια των ίδιων και πολύ περισσότερο του υπόλοιπου κόσμου και των εργαζομένων του δήμου; Ηρθε η ώρα να δοθεί λύση και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”. 

Θα υπενθυμίσω ότι από την εποχή που ήταν γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος είχε υποβάλει φάκελο για κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών και μετεγκατάσταση στην Μπιρμπίτα. ενώ είχε θέσει το θέμα και στους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα και οι βανδαλισμοί καλά κρατούν.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 16:11