Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 14:51

Με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά λύση για τους τσιγγάνους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά λύση για τους τσιγγάνους

Μια ακόμα πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το θέμα της βελτίωσης της θέσης των τσιγγάνων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Πρωτοβουλίες είχαν εκδηλωθεί και παλιότερα και από αυτήν και από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ηταν, όμως, ημιτελείς, αποσπασματικές, κάτι σαν πυροτέχνημα που έσκασε και πάει, χωρίς αποτέλεσμα. Αποτυχημένες πρωτοβουλίες, γιατί ήταν χωρίς πρόγραμμα, σχεδιασμένες στο γόνατο από γραφεία χωρίς γνώση των προβλημάτων και της πραγματικής κατάστασης.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας έτοιμος από καιρό δεν άργησε να απαντήσει και κατέθεσε τις απόψεις της δημοτικής αρχής, όπως του ζητήθηκαν από το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Ηταν χωρίς εκπλήξεις, καθώς για μια ακόμα φορά ο κ. Νίκας ζήτησε την κατάργηση του καταυλισμού των τσιγγάνων πίσω από το Πολυκλαδικό, για την οποία ελάχιστοι μπορεί να διαφωνούν. Ζήτησε, ακόμα, την ενεργοποίηση της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να την λειτουργεί ο δήμος με την υποστήριξη του κράτους. Υπενθύμισε πως υπάρχει και το γειτονικό οικόπεδο στη Μακαρία και πρότεινε (αν δεν επιλεγεί η λύση της επανεκκίνησης της κατασκήνωσης), να κατατμηθούν - πολεοδομηθούν οι δύο χώροι και να διατεθούν με παραχωρητήρια και κριτήρια σε οικογένειες τσιγγάνων. Ο δήμαρχος εξέφρασε την άποψή του και για τα προγράμματα χρηματοδότησης ενοικίου και αγοράς οικοπέδων.

Καλές οι προτάσεις και επιβεβαιωμένο το ενδιαφέρον του Δήμου Καλαμάτας να δοθεί λύση στο πρόβλημα των τσιγγάνων, της βελτίωσης της ζωής τους και κυρίως της συνύπαρξής τους με την υπόλοιπη κοινωνία.

Για να έχει αποτέλεσμα η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πρέπει να υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για να δοθεί λύση. Να είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση και σε συνεργασία με τον υπόλοιπο κόσμο να πάρουν γενναίες αποφάσεις, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και το κυνήγι για τις ψήφους. Θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και συμμετοχή σ’ αυτόν των οργανώσεων των τσιγγάνων, κυρίως πανελλαδικά. Να ξεκαθαριστεί ότι οι τσιγγάνοι είναι ίσοι με όλους τους άλλους πολίτες, πως έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Οτι μπορούν να απαιτούν και να διεκδικούν, αλλά να αναγνωρίζουν πως πρέπει να τηρούν τους νόμους και τους κανόνες.

Με βούληση και διάλογο, χωρίς σκοπιμότητες και εκπτώσεις, με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά μπορεί να δοθεί λύση.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 13:59

NEWSLETTER