Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 14:26

Εχει μέλλον η Ενωση με άλλα μυαλά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γιάννης Σινάπης

Κρίσιμη γενική συνέλευση πραγματοποιείται αύριο στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Συνέλευση που αφορά το μέλλον και την προοπτική της οργάνωσης με βάση το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς. Και να διαφωνεί κανείς με το νόμο αυτό, οφείλει να τον εφαρμόσει, καθώς είναι νόμος του κράτους και αποτελεί μονόδρομο. Γιατί η άλλη λύση είναι η διάλυση της Ενωσης. Εξέλιξη που δε συμφέρει τους παραγωγούς, τους αγρότες του νομού.
Ακόμα και μ’ αυτό βέβαια μπορεί να διαφωνήσει κανείς: Γιατί, τόσα χρόνια η ΕΑΣ εξυπηρέτησε τον αγρότη, πάλεψε και προστάτευσε τα συμφέροντά του; Τον στήριξε στις δύσκολες ώρες του; Ή είχε άλλες προτεραιότητες, που δεν είχαν καμία σχέση με το ρόλο του συνεταιριστικού κινήματος και την αποστολή της οργάνωσης;
Οι απαντήσεις δεν είναι δύσκολες... και δεν περιποιούν τιμή για την Ενωση, για τους ανθρώπους που την υπηρέτησαν από τα διοικητικά πόστα.
Ομως, αύριο κρίνεται το μέλλον της οργάνωσης και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, έστω και αυτών των αντιπροσώπων, των συνεταιρισμών - "σφραγίδων". Η Ενωση πρέπει να έχει συνέχεια. Οχι υποτυπώδη και τυπική, αλλά ουσιαστική και δυναμική. Ηγετική, με διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών, για τη στήριξη του ελαιόλαδου και των άλλων προϊόντων του τόπου.
Η οργάνωση πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με σύνεση, με οργάνωση και σχέδιο, αλλά και με κοινωνικό πρόσωπο, με διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης. Μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, από προσωπικές εξυπηρετήσεις, από βολέματα και ατιμωρησία, από κάλυψη -προσωπικά και πολιτικά- επιτήδειων ή "φίλων" που θα επιχειρήσουν να τη βλάψουν.
Οφείλει η Ενωση να ανοιχτεί στην κοινωνία, να φέρει κοντά της νέους ανθρώπους, άφθαρτους, που έμειναν και καλλιεργούν τη γη τους. Με άλλα μυαλά και νοοτροπίες, με το συμφέρον του αγρότη πέρα από κόμμα και χρώμα, η Ενωση έχει μέλλον. Αλλιώς, χαιρέτα τη...


NEWSLETTER