Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 20:16

Παιδιά ζητιάνοι

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οσο συνηθισμένες κι αν είναι πλέον στις γιορτές οι εικόνες ανθρώπων που ζητιανεύουν σε πεζοδρόμια και φανάρια, κάποια πράγματα δεν σταματούν να σοκάρουν.

Οπως, για παράδειγμα, το να βλέπεις μικρά παιδιά να ετοιμάζονται για την "εργασία" τους, εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους. Και για να μην στοχοποιούμε πληθυσμιακές ομάδες, όλοι όσοι ασχολούνται... επαγγελματικά με την επαιτεία γνωρίζουν καλά ότι τις γιορτές ο κόσμος γίνεται πιο φιλάνθρωπος. Ειδικά η παρουσία ενός παιδιού ξυπνά ευαισθησίες κι αυτό είναι που οι γονείς τους επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν.

Δυστυχώς, οι νόμοι του κράτους δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί, ώστε τα παιδιά να προστατεύονται. Επιπρόσθετα η απουσία δομών φιλοξενίας αλλά και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής δεν επιτρέπει την απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον που τα εκμεταλλεύεται και τα εξωθεί στη ζητιανιά. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα παιδιά Ρομά, είναι θλιβερό να περνάει "στα ψιλά" η ανάγκη να μορφώνονται. Να πηγαίνουν σχολείο και να έρχονται σε επαφή με την ευρύτερη κοινωνική κουλτούρα. Γιατί όπως σήμερα οι γονείς τους τα εκμεταλλεύονται για να βγάλουν χρήματα, έτσι κι αυτά αύριο θα σπρώξουν τα δικά τους παιδιά στη ζητιανιά και τις κλεψιές.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η παραβατικότητα των Ρομά εξαπλώνεται και απειλεί σοβαρά τη μεσσηνιακή κοινωνία. Αλλά πέρα από τους αφορισμούς για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, οι τοπικοί άρχοντες θα έπρεπε να είχαν προσπαθήσει περισσότερο για την ομαλή κοινωνική τους ένταξη. Η περιθωριοποίησή τους αποδείχθηκε στην πράξη ότι όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά αντίθετα τους μαθαίνει να επιβιώνουν με τους δικούς τους τρόπους και κανόνες.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 16:58