Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012 13:30

Εθελοντισμός και υποστήριξη

Γράφτηκε από την




Κέλλυ
Δημητρούλια

Εχουμε εθελοντές στη Μεσσηνία και η δράση τους είναι σημαντική. Αν όμως η Πολιτεία θέλει την ενεργή και αποτελεσματική συμβολή τους και στο μέλλον, θα πρέπει να ενισχύσει την προσπάθειά τους και να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες τους.
Αυτή την περίοδο είναι απαραίτητο να γίνουν κινήσεις που θα ενθαρρύνουν ειδικά τις ομάδες εκείνες που έχουν ήδη προσφέρει πολλά. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τους εθελοντές, οι οποίοι για να δράσουν χρειάζονται μέσα και εξοπλισμό. Δυστυχώς όμως συμπαραστάτης τους μέχρι στιγμής σε πολλές περιπτώσεις έχει σταθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία... κι ένα "ευχαριστώ" από τον εκπρόσωπο κάποιου αρμόδιου φορέα.
Τα μέλη των ομάδων αυτών αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους στις έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων, σε επιχειρήσεις διάσωσης, στην κατάσβεση πυρκαγιών, στην παρατήρηση για το ενδεχόμενο φωτιάς, στην περίθαλψη ασθενών και σε χίλιες δυο ακόμα περιπτώσεις ανάγκης.
Τα περιστατικά στο νομό μας είναι πάρα πολλά και στα περισσότερα η συμβολή των εθελοντών είναι καθοριστική, αφού υπάρχουν φορές που επεμβαίνουν γρηγορότερα και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σώζοντας ζωές και περιουσίες.
Ετσι λοιπόν δεν αρκούν μόνο τα "ευχαριστώ" και τα λόγια ευγνωμοσύνης για την καλή συνεργασία. Χρειάζεται και ουσιαστική στήριξη των ομάδων αυτών, ειδικά με μέσα κι εξοπλισμό.
Αυτά για τον εθελοντισμό - που έχει ήδη προσφέρει πολλά και στόχος είναι να προσφέρει ακόμα περισσότερα.
Οσον αφορά τις υπόλοιπες δράσεις που ακούγονται, για την εθελοντική συμβολή πολιτών στην πρόληψη της εγκληματικότητας κ.λπ., καλό θα ήταν πριν γίνει κάποιο βήμα να μπουν σαφέστατα όρια και αρμοδιότητες... για να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.
Μέχρι τότε, ας θυμόμαστε πως όλοι μας οφείλουμε να είμαστε παρατηρητικοί και να ενημερώνουμε τις αρχές για τον… καπνό που θα δούμε.