Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 15:32

Αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα απ’ όλους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κάτι πρέπει να αλλάξει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Κάτι πρέπει να γίνει μέχρι να κατατεθεί και να ψηφιστεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Σώματος.

Δεν νοείται να συνεδριάζεις από τις 7.15 το απόγευμα, να φθάνεις κατάκοπος στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και να μην έχουν συζητηθεί ούτε τα μισά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Δεν είναι μόνο θέμα της δημοτικής αρχής, ούτε αδυναμία του προέδρου. Ευθύνη έχουν όλοι, μέχρι και τον τελευταίο σύμβουλο της μειοψηφίας.

Δεν είμαι ειδικός, ούτε παντογνώστης για να προτείνω λύσεις. Είμαι άνθρωπος του Τύπου, εργαζόμενος που παρακολουθώ τις συνεδριάσεις και διαπιστώνω πως τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Είναι αλήθεια πως παρακολουθώ πολλά χρόνια τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, από το καλοκαίρι του 1989 με δήμαρχο τον Σταύρο Μπένο, στο παλιό Δημαρχείο της Θουκυδίδου, όπου ως νέος δημοσιογράφος, με όρεξη, παρακολουθούσα μέχρι το τέλος, τις πρώτες πρωινές ώρες τις συνεδριάσεις. Δεν ξεχνάω, τότε, τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, της μείζονος μειοψηφίας για την κατασκευή της πρωτοπόρου -για τη διαχείριση των απορριμμάτων εκείνη την εποχή- ΜΟΛΑΚ.

Σήμερα οι εντάσεις δεν είναι τόσο έντονες. Ομως, μόνο με αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’ όλους μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Και αυτή τη φορά δεν υπάρχει η προσωποκεντρική συμπεριφορά του δημάρχου, όπως ήταν με τον Νίκα, που κυριαρχούσε πολιτικά.

Δεν γίνεται για παράδειγμα, να κατατίθενται 31 ερωτήσεις από τις μειοψηφίες σε μία συνεδρίαση, όπως έγινε την Τετάρτη, και να περιμένεις να απαντηθούν σοβαρά και υπεύθυνα από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Αν τα ζητήματα των ερωτήσεων δεν είχαν σχέση και με τις εντυπώσεις και την επικοινωνιακή προβολή, η διαδικασία ερωτήσεων - απαντήσεων έπρεπε να κρατήσει 3 ώρες.

Υπάρχει και ο αντίλογος: Με 10 παρατάξεις στο Συμβούλιο και χωρίς σύμπραξη με τη δημοτική αρχή, οι 31 ερωτήσεις λίγες είναι.

Για να σοβαρευτούμε, με τόσες ερωτήσεις πρόκειται για παρωδία, εξευτελισμό της διαδικασίας ελέγχου. Γι’ αυτό μιλάμε για αυτοσυγκράτηση στις ερωτήσεις. Το σωστό θα ήταν να ορίζεται μέσα στο μήνα κάποια ειδική συνεδρίαση με την παρουσία των διευθυντών υπηρεσιών του δήμου, με την κατάθεση ερωτήσεων και να δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις, ώστε να υπάρχει πραγματικός έλεγχος στη δημοτική αρχή, που θα αναβαθμίζει τη λειτουργία του δήμου και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 14:04