Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 14:46

Δωρητές οργάνων: αλληλεγγύη στην πράξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δωρητές οργάνων: αλληλεγγύη στην πράξη

Η σημαντική εκδήλωση του Συλλόγου Νεφροπαθών Μεσσηνίας για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το πρωί της Κυριακής, είχε λίγο κόσμο.

Φυσιολογικό και αναμενόμενο, γιατί ο κόσμος προτίμησε να εκμεταλλευτεί τον καλό καιρό και την Κυριακή για να πάει τη βόλτα του. Η περιβαλλοντική εκδήλωση στον ποταμό Αρι, λογικά, είχε πολύ περισσότερο κόσμο.

Είναι και η νοοτροπία του κόσμου όμως, ότι τέτοιες εκδηλώσεις αφορούν αυτούς που έχουν το πρόβλημα και τους ανθρώπους τους. Τους νεφροπαθείς, τους διαβητικούς, τους καρδιοπαθείς, όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα με την υγεία τους.

Οι Μεσσήνιοι καθηγητές και γιατροί μίλησαν απλά και κατανοητά, και ενημέρωσαν τους λίγους παριστάμενους, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Στην Πολιτεία, ότι οφείλει να ξεκινήσει επιτέλους εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου. Και στους πολίτες, ότι οφείλουν να δείξουν την ευαισθησία και την αλληλεγγύη τους στην πράξη.

Είμαστε πολύ πίσω στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις. Είμαστε τραγικά πίσω στην ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τα νούμερα στη δωρεά οργάνων είναι πολύ μεγαλύτερα και οφείλουμε να τα προσεγγίσουμε. Γιατί δεν είμαστε υπανάπτυκτη χώρα, με προβληματικό βιοτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Δεν υστερούμε στη μόρφωση και τον πολιτισμό, δεν έχουμε μεγάλη διαφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Οφείλουμε να ενημερωθούμε όλοι, και όσοι έχουμε τη δυνατότητα από πλευράς υγείας, να γίνουμε δωρητές οργάνων. Και αποβιώσαντες, όταν πεθάνουμε, μπορούμε να προσφέρουμε όργανά μας και να δώσουμε ζωή. Αλλά και ζώντες, γιατί υπάρχει πλέον επιστημονικά και αυτή η δυνατότητα, να προσφέρουμε εν ζωή όργανά μας, να σώσουμε πάσχοντες συνανθρώπους μας και να συνεχίσουμε να έχουμε ένα φυσιολογικό επίπεδο ζωής δίχως προβλήματα.

Στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και σ’ άλλες χώρες υπάρχουν αλτρουιστές δότες, Σαμαρείτες που δείχνουν με τη ζωή τους και τις πράξεις τους αλληλεγγύη στους συνανθρώπους τους.

Εμείς οι Μεσσήνιοι έχουμε και έναν λόγο παραπάνω να γίνουμε δωρητές οργάνων. Οι καθηγητές και οι γιατροί που κινούν τα νήματα στον κρίσιμο τομέα των μεταμοσχεύσεων είναι συμπατριώτες μας. Εχουμε ένα παραπάνω χρέος να τους στηρίξουμε, να σταθούμε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας δήλωσαν δωρητές οργάνων, υπογράφοντας τη σχετική δήλωση. Το παράδειγμά τους οφείλουμε να το ακολουθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 13:54

NEWSLETTER