Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 19:44

Οι παγίδες για παιδιά στο Διαδίκτυο

Γράφτηκε από την

Οι παγίδες για παιδιά στο Διαδίκτυο

 

Με τον εγκλεισμό τους τα μικρά παιδιά στο σπίτι είναι λογικό να εντυπωσιάζονται με τα παιχνίδια και τις πληροφορίες που προσφέρει το Διαδίκτυο, αλλά και να... χάνονται με τις ώρες παίζοντας στον υπολογιστή.

Οι γονείς όμως περισσότερο τώρα από ποτέ χρειάζεται να ελέγχουν τον βαθμό έκθεσης των παιδιών στο Διαδίκτυο και να τους μιλήσουν για τις παγίδες και τους κινδύνους.

Ερευνώντας λοιπόν στο Διαδίκτυο “ξεσήκωσα” μερικές προτάσεις για το τι πρέπει να ελέγχουμε, αλλά και τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά. Ενα βασικό είναι να εξηγήσουμε στο παιδί για τα προσωπικά δεδομένα και πώς θα μπορούσε άθελά του να δώσει προσωπικές πληροφορίες σε chat ή forum, που όμως θα έβλαπταν το ίδιο ή και όλη την οικογένεια. Αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι ένα password, email, τηλέφωνο, διεύθυνση, πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και γενικότερα πληροφορίες, τις οποίες δεν θα παραξενευόταν ένα παιδί να το ρωτήσουν, αν ο άλλος είναι “φίλος”.

Επίσης, στον υπολογιστή, το laptop ή το κινητό τηλέφωνο δεν ξεχνάμε να βάλουμε κάποιο antivirus ώστε να μην εκτιθέμεθα σε κακόβουλο λογισμικό και ιούς κατά την περιήγησή μας στο Διαδίκτυο. Απαραίτητο είναι να ενεργοποιηθεί και ο γονικός έλεγχος, ώστε να μην έχουν τα παιδιά πρόσβαση σε σελίδες με ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο. Μπορούμε έτσι να περιορίσουμε τόσο τις σελίδες των παιχνιδιών που μπορούν να παίξουν, όσο και το χρόνο που χρησιμοποιούν στον υπολογιστή.

Πολύ σημαντικό είναι να μιλήσουμε στο παιδί και για τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Και να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε ή να απαγορεύσουμε τη χρήση του Διαδικτύου στα παιδιά, ειδικά αυτή την περίοδο. Φροντίζουμε γι' αυτό να έχουμε σωστή επικοινωνία και να μιλάμε με ειλικρίνεια και ψυχραιμία για τους ενδεχόμενους κινδύνους μαζί τους, κι αφού κάνουμε και τις σωστές ρυθμίσεις στον υπολογιστή, τα παιδιά να μπαίνουν με ασφάλεια στο Διαδίκτυο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 19:21