Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 18:44

Αφαντη η κινητοποίηση για το πιο σημαντικό έργο

Γράφτηκε από τον

Αφαντη η κινητοποίηση για το πιο σημαντικό έργο

 

“Αρχισαν τα όργανα” για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας έως την Πύλο και τη Μεθώνη. Και τα “όργανα” αφορούν τα εργολαβικά συμφέροντα που αντιπαρατίθενται για μια ακόμα φορά και οδηγούν το έργο σε δικαστικές περιπέτειες και νέες καθυστερήσεις.


Τα συμφέροντα αυτά, ωστόσο, δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα για την υλοποίηση του έργου. Γιατί αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα και δεν πρόκειται να σταματήσουν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, που επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή των δημοσίων έργων.
Το ζήτημα είναι η ενότητα, το παμμεσσηνιακό μέτωπο, η κινητοποίηση που έπρεπε και δεν υπάρχει για το πιο σημαντικό έργο του τόπου μας.
Δεν είναι ψέμα ή υπερβολή αν υποστηρίξει κανείς ότι υπήρξαν τοπικοί παράγοντες που μπορεί να χάρηκαν ή “δικαιώθηκαν”, με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας των δύο εταιρειών που απορρίφθηκαν . Και όσο περισσότερο εμπλέκεται δικαστικά και καθυστερεί η λύση, τόσο περισσότερο “δικαιωμένοι” να νιώθουν, εμμένοντας στις απόψεις τους.
Με τέτοιες λογικές το πιο σημαντικό έργο του τόπου μας ίσως να μην μας αξίζει. Σε φυσιολογικές συνθήκες μια τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να σημάνει αντίδραση και κινητοποίηση αρχών και φορέων της Μεσσηνίας. Περιφέρεια, δήμοι, Επιμελητήριο, Ενώσεις Ξενοδόχων, εμπόρων, επιστημονικών φορέων και αγροτών οφείλουν να ζητήσουν να εκδικαστούν άμεσα οι προσφυγές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να τελεσιδικήσει δικαστικά η υπόθεση στο μικρότερο δυνατό χρόνο, που ορίζει ο νόμος. Οφείλουν να ξεκαθαρίσουν ότι ο νομός δεν θα επιτρέψει νέες καθυστερήσεις και ολιγωρίες και πως το πιο σημαντικό έργο του τόπου μας πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί στις προθεσμίες που έχουν καθοριστεί.
Χωρίς πίεση προς την κεντρική εξουσία και κινητοποίηση ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δεν θα γίνει ούτε το 2030.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, με το που θα αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα για τον κορονοϊό, άμεσα θα πρέπει να συνεδριάσουν τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης για να ενημερωθούν και να διαβουλευτούν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να γνωμοδοτήσει για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βελτίωσης και αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Η ανάπτυξη της Μεσσηνίας δεν μπορεί να περιμένει άλλο και δεν είναι θέμα εμμονών, εγωισμών, τοπικιστικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 17:29