Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 19:10

Οταν αυτονόητα δικαιώματα χρειάζονται διεκδίκηση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οταν αυτονόητα δικαιώματα χρειάζονται διεκδίκηση

Στην πλατφόρμα “Ψηφίσματα Πολιτών” του Avaaz έχουν συγκεντρωθεί 5.863 υπογραφές για τη στήριξη της επανένταξης των ΑμεΑ .

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 7.500 υπογραφές. Το ψήφισμα φτιάχτηκε από γονείς παιδιών και ενηλίκων ΑμεΑ, για τα δικαιώματα των παιδιών τους. Για να μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης όπως αρμόζει σε όλους τους πολίτες, βάσει του Συντάγματος. Γιατί, ενώ η πολιτεία έδωσε οδηγίες για τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, δεν αφιέρωσε ούτε μια παράγραφο για μια κατηγορία πολιτών: τα άτομα με αναπηρία. Καμία επιστημονική επιτροπή δεν συστάθηκε για να σχεδιάσουν την επιστροφή των ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους. Γιατί όλα τα ΑμεΑ δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ενα άτομο με αυτισμό, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, τύφλωση, κώφωση, νοητική υστέρηση, χωρίς συνοδά νοσήματα (καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ.) είναι ένας πολίτης σαν όλους τους άλλους.
Τα άτομα με αναπηρία ζητούν ίση μεταχείριση και σωστή πολιτική από το κράτος και από την κοινωνία. Δεν θέλουν οίκτο, αλλά κατανόηση και ίσα δικαιώματα. Η κοινωνική ισότητα στις μέρες μας, τονίζουν οι γονείς, είναι περισσότερο θεωρία παρά πρακτική. Ο δείκτης άλλωστε της κουλτούρας ενός λαού, υπενθυμίζουν, σχετίζεται άμεσα με τη στάση των πολιτών και της πολιτείας απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Και για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού προτρέπουν να εργαστούμε όλοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Είναι εξάλλου υποχρέωση της πολιτείας και όλων των λειτουργών-φορέων της χώρας να μεριμνά για την τήρηση του Συντάγματος.
Γι' αυτό και μέσα από το ψήφισμα αυτό οι γονείς ζητούν να υπογράψουμε και να στηρίξουμε τον αγώνα τους, να διεκδικήσουμε μαζί τους και να απαιτήσουμε αυτό που έπρεπε να είναι το αυτονόητο: την άμεση εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ και του Συντάγματος της χώρας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 19:17

NEWSLETTER