Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 16:57

Να μην χαθεί η ευκαιρία για πεζοδρομήσεις

Γράφτηκε από τον

Να μην χαθεί η ευκαιρία για πεζοδρομήσεις

Καθυστέρησε η ομάδα εργασίας που είχε συγκροτήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας για προσωρινές πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις οδών στην πόλη, με σκοπό να δημιουργηθεί δίκτυο πεζοδρόμων.

Η εισήγησή της θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στο δήμαρχο έως τις 10 Ιουνίου, όμως μέχρι τις αρχές της εβδομάδας κι ενώ ο μήνας βγαίνει, δεν υπήρχε κάτι νεότερο.

Ο δήμαρχος αναγνώρισε την καθυστέρηση και είχε δηλώσει ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της εξέτασης των δημοσίων χώρων και των προσωρινών πεζοδρομήσεων στην πόλη.

Δεν ξέρω αν πλέον προλαβαίνουμε να υλοποιήσουμε κάποιες δοκιμαστικές αλλαγές το φετινό καλοκαίρι, όμως αξίζει η προσπάθεια να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις με όλες τις παρατάξεις, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Κέρδος και προίκα θα είναι ο διάλογος, η κατάθεση προτάσεων και η ανταλλαγή απόψεων και για προσωρινές - δοκιμαστικές αλλαγές και για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, η ευνοϊκή συγκυρία που δημιούργησε η καραντίνα για την προστασία από τον κορονοϊό.

Να υπενθυμίσω ότι: α) Την πεζοδρόμηση δρόμων του κέντρου της πόλης και της οδού Ναυαρίνου, έστω και με προσωρινή ρύθμιση, για το φετινό καλοκαίρι, έχει προτείνει το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας. Εχει την άποψη ότι μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω η πεζοδρόμηση της οδού Αριστομένους από το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος (οδός Κροντήρη) έως τη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου - Φραντζή. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για όλη τη Σιδ. Σταθμού. Επίσης, έχει προτείνει να πεζοδρομηθεί η οδός Ναυαρίνου από την οδό Φαρών μέχρι τη διασταύρωση Ναυαρίνου - Καρακούση (“Horizon Blu”). β) Το θέμα της δοκιμαστικής πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου κατά το φετινό καλοκαίρι, ώστε να συμβάλει και στην επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων, έχει τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και από επικεφαλής παρατάξεων και συμβούλους των μειοψηφιών.

Ακόμα, πεζοδρομήσεις στο χώρο που δραστηριοποιούνται, έχουν ζητήσει κι επαγγελματίες του Ιστορικού Κέντρου.

Είχα γράψει το Μάιο, μετά την άρση των μέτρων της καραντίνας κι επιμένω: “Η εικόνα της Παραλίας τις τελευταίες ημέρες είναι εικόνα Αυγούστου, αλλά και η πλατεία δεν πάει πίσω. Η εικόνα αυτή, η νέα πραγματικότητα πρέπει να αξιοποιηθεί. Οφείλει η δημοτική αρχή να ανοίξει τα αυτιά και τα μάτια της, να αρπάξει την ευκαιρία”.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 12:51