Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 12:46

Αυτοί οι... Αθλιοι Ρομά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έγραψε σε άρθρο του στο χθεσινό φύλλο της “Ελευθερίας” ο Δημήτρης Οικονομάκος, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”: “Στην παραβατικότητα εκτός των άλλων συνθηκών τους εξωθεί (σ.σ. τους Ρομά) κυρίως η ανυπαρξία διεξόδου και κοινωνικής πολιτικής.

Καθώς είναι αγράμματοι και ανειδίκευτοι, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και επιπλέον το κράτος δεν κάνει τίποτα ώστε να διευκολύνει την κατάστασή τους. Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι «ποινικοποιεί» τη φτώχεια τους, με πρόστιμα σε μικροπωλητές, παλιατζήδες και πλανόδιους, που είναι τα συνηθέστερα επαγγέλματά τους. Αν η άγνοια εκτρέφει το φόβο και την προκατάληψη τότε τι πρέπει να πούμε για το ελληνικό κράτος το οποίο ποτέ του δεν ασχολήθηκε με αυτούς τους ανθρώπους, ποτέ του δεν ερεύνησε, δεν προσπάθησε να κατανοήσει τον τρόπο ζωής τους, δεν προσπάθησε να τους εντάξει στην κοινωνία σαν ισότιμα μέλη του”. Και προσθέτω: Οι σύγχρονοι Αθλιοι, οι Ρομά, ζουν στις κοίτες ποταμών και σε παράγκες χωρίς κανένας αυτοδιοικητικός παράγοντας να κινητοποιηθεί και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η απόπειρα με τον καταυλισμό στην Μπιρμπίτα ήταν εδώ και μια 10ετία σχεδόν η μόνη σοβαρή φροντίδα της Πολιτείας, κι αφού τους έκαναν 5 εμβόλια και σώπασαν οι φωνές και τα γραψίματα των δημοσιογράφων, άφησαν όλοι και την κατασκήνωση να ρημάξει αλλά και τους Ρομά να βολευτούν σ' ένα καθεστώς ασυδοσίας, στο οποίο το κράτος τούς έχει μάθει εδώ και χρόνια.

Οι αποτυχημένες πολιτικές ενίσχυσαν το μήνυμα ότι μπορούν να ζουν χωρίς κανόνες και υποχρεώσεις. Στην ουσία, ποτέ δεν είδαμε ως κοινωνία και ως Πολιτεία το θέμα «τσιγγάνοι» στις πραγματικές του διαστάσεις, ώστε να σκύψουμε πάνω από τους γηγενείς Αθλίους -αυτούς που ονομάζουμε γύφτους και τους κοιτάζουμε υποτιμητικά για τη χοντροκοπιά τους και ύποπτα για τις underground συναλλαγές τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 12:53