Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 20:32

Πελατειακοί όροι και σοβαρές προτάσεις για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Το υπουργείο Υποδομών δεν έλαβε υπόψη του τις βελτιωτικές προτάσεις και τους όρους που τέθηκαν από τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης τον Ιούνιο του 2020, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος και για την υλοποίηση του σημαντικού έργου του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη κατατέθηκαν προσφορές με βάση τις προβλέψεις της συγκεκριμένης μελέτης.

Αρκετοί από τους όρους ήταν ανέφικτοι, πελατειακοί, εμμονικοί, υποβάθμιζαν την ποιότητα και την οδική ασφάλεια του έργου, και σωστά αγνοήθηκαν.

Αλλες προτάσεις είχαν ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορούσαν να εξεταστούν και να υλοποιηθούν με το συγκεκριμένο έργο και πρέπει να αναζητηθούν άλλα προγράμματα και πόροι για να γίνουν πράξη.

Και υπάρχουν και προτάσεις που πρέπει απαραίτητα να εξεταστούν και να βρουν τρόπο υλοποίησης, ώστε το σημαντικό αυτό έργο να είναι άρτιο τεχνικά και να εξασφαλίζει την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και τη μεγαλύτερη οδική ασφάλεια.

Για παράδειγμα, κάποιοι όροι του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης (“Η έναρξη της παράκαμψης της Μεσσήνης να είναι στον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο της πόλης και όχι στην είσοδο της 120 ΠΕΑ, έτσι ώστε ο νέος δρόμος να εφάπτεται με την πόλη. Ο κόμβος εξόδου της παράκαμψης επειδή είναι σε οικιστική πύκνωση (κοντά σε σπίτια), να έρθει 700 μέτρα ανατολικότερα προς την πόλη. Ισόπεδος κόμβος, αντί γέφυρας για τον Αγιο Νικόλαο Μπούκας”) είναι πελατειακοί, οπισθοδρομικοί και επικίνδυνοι για την ασφάλεια του κόσμου που θα κυκλοφορεί στον 4ιχνο δρόμο.

Οροι όπως “να βελτιωθεί ο υφιστάμενος δρόμος από τον κόμβο της Μπούκας μέχρι την παραλία, με διαπλάτυνση, πεζοδρόμια, φωτισμό και ποδηλατόδρομο και νέα κάθετη οδό που θα συνδέει τον κόμβο της Ανάληψης με την παραλία” πρέπει να εξεταστούν και να υλοποιηθούν από τον δήμο ή την Περιφέρεια.

Οροι όπως αντιπλημμυρικά έργα, πρόσβαση στη ΒΙΠΕ, διατήρηση σιδηροδρομικής γραμμής και βελτιωτικές προτάσεις για το τμήμα από τον κόμβο Ζαφείρη έως την ευθεία προς Μεσσήνη, πρέπει να εξεταστούν σοβαρά και να υλοποιηθούν σε ένα τέτοιο σημαντικό έργο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 21:00