Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 21:28

Τα πράγματα είναι κρίσιμα στην οικονομία και την κοινωνία

Γράφτηκε από τον

Τα πράγματα είναι κρίσιμα στην οικονομία και την κοινωνία

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Αγρότες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες -όχι μόνο της εστίασης- της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας με τις προχθεσινές κινητοποιήσεις τους επιβεβαίωσαν ότι τα πράγματα πλέον στην οικονομία και την κοινωνία και της περιοχής μας είναι πολύ δύσκολα, κρίσιμα. Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση που έχει την πιο μεγάλη και καθοριστική ευθύνη, ότι δεν αντιδρούν επαγγελματίες διαδηλωτές, ότι δεν έχουμε τώρα τη συνήθη επαναστατική κομματικά καθοδηγούμενη γυμναστική.

Οι αγρότες από τα μπλόκα της Μεσσήνης και του Χανδρινού μπορεί να προέρχονται από το ΚΚΕ στην πλειονότητά τους, όμως τα κομματικά τείχη έχουν παραμεριστεί. Κάποιοι από τους αγρότες που αντέδρασαν στις χαλαρές και γενικόλογες διαβεβαιώσεις των αντιπεριφερειαρχών στην είσοδο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας ήταν φανερό πως ήταν ψηφοφόροι τους, όπως και του κυβερνώντος κόμματος. Και τα τρακτέρ που καβαλάνε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στη συνήθη κινητοποίηση της χρονιάς, αυτή τη φορά είχαν περισσότερους πολίτες να τους κατανοούν και να αποδέχονται την κατάληψη της πλατείας, αντίθετα με τις γκρίνιες των προηγούμενων χρόνων.

Και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και άλλων κλάδων που κινητοποιήθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, δεν είναι πολέμιοι της κυβερνητικής παράταξης, το αντίθετο μάλιστα. Εκτίμησαν ότι ο πιο υψηλός πληθωρισμός στην εποχή του ευρώ είναι ακόμα ψηλότερος. Και τόνισαν πως ο κίνδυνος των λουκέτων είναι πιο μεγάλος πλέον και από την εποχή των μνημονίων και του πρώτου χρόνου της υγειονομικής κρίσης. Η αύξηση της ενέργειας είναι ένα δεύτερο ενοίκιο για τα καταστήματα και σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου στο 40% - 50% και την ταυτόχρονη αύξηση του λειτουργικού κόστους, τα πράγματα είναι εκρηκτικά.

Η προχθεσινή εικόνα των κινητοποιήσεων έδειξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το πάρει αλλιώς. Να σκύψει στα προβλήματα με υπευθυνότητα και με ευαισθησία και να αναζητήσει λύσεις, γιατί η ακρίβεια στο ρεύμα και στα αγαθά πρώτης ανάγκης διαπερνά όλη την κοινωνία. Η οικονομία και η κοινωνία θα καταρρεύσουν πριν προλάβει να δώσει ανάσα η ανάκαμψη του τουρισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 22:34