Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 18:26

Να τηρήσει την υπόσχεση για τη σταφίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να τηρήσει την υπόσχεση για τη σταφίδα

 

Του Γιάννη Σινάπη

 

Την υπόσχεση ότι μέσα στον Μάρτιο θα ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, για την απώλεια του εισοδήματός τους το 2021, έδωσε στη Βουλή ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση.

Η υπόσχεση είναι θετικό νέο, όταν μάλιστα δίνεται στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς τηρούνται πρακτικά και ο υπουργός θα εκτεθεί πολιτικά και θα εκθέσει και την κυβέρνησή του.

Ομως δεν φτάνει, καθώς τα πολιτικά πράγματα, και τα πρόσφατα, έδειξαν ότι υποσχέσεις παρέμειναν ανεκπλήρωτες. Και αναφέρομαι στην εξαγγελία του προκατόχου του υπουργού που δεν τηρήθηκε, δεν υπήρξε επιμονή και συνέπεια για  την υλοποίησή της. Η προβληματική κατάσταση με τη σταφίδα επιδεινώθηκε και οι αγρότες-παραγωγοί βιώνουν τραγικές στιγμές, καθώς αρκετές ποσότητες παραμένουν στις αποθήκες, ενώ άλλες πουλήθηκαν με 60 και 80 λεπτά.

Ηδη έχει γίνει μεγάλο κακό με ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που καθυστέρησε να ασχοληθεί σοβαρά με το κρίσιμο σταφιδικό ζήτημα.

Ο νέος υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Χαρίτση, “με ποιον τρόπο και με ποιο εργαλείο συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης” θα δοθεί η στήριξη. Επικαλέστηκε το πρόγραμμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 25 Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτό και οφείλει να μην ολιγωρήσει, να μην καθυστερήσει, και μέσα στον Μάρτιο να κάνει ξεκάθαρες ανακοινώσεις, να πει συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα πράγματα που θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι πρόκειται για αγρότες που, πέρα από το ζήτημα της σταφίδας, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με το κόστος παραγωγής, με την ακρίβεια στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα.

Χωρίς στήριξη η σταφιδοπαραγωγή, που στήριξε την πατρίδα μας σε δύσκολες εποχές, θα σβήσει. Ενα σημαντικό διατροφικό προϊόν θα εξαφανιστεί και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να χρεωθεί ένα τέτοιο πολιτικό κόστος.


NEWSLETTER