Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 18:51

Η προστασία παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση απαιτεί γνώση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Το «Ασφαλές Άγγιγμα» είναι ένα πρόγραμμα του Σωματείου «Ελίζα», που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών, εκπονείται στα σχολεία με πρωτοβουλία των δασκάλων και μαθαίνει τα παιδιά πώς να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Το πρόγραμμα εκπαιδεύει και ενημερώνει εξίσου εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια που οδηγούν σε υποψία κακοποίησης, αλλά και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της αναγνώρισης. Ήδη περισσότερα από 4.000 παιδιά έχουν μάθει πώς να προστατεύουν το σώμα τους, ενώ περισσότεροι από 1.000 γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν ενημερωθεί για την ανάγκη να αναγνωρίζουν τα σημάδια. Εξάλλου, το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι πιο συχνό από όσο πιστεύουμε.

Στην Ευρώπη 1 στα 5 παιδιά (0-18 ετών) θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας. Η αναλογία αυτή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις που έχουν γίνει γνωστές.

Τα περισσότερα περιστατικά δεν γίνονται ποτέ γνωστά. Επιπλέον, στο 90% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο. Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 1 στα 10, το οποίο αποδίδεται στην προσπάθεια που έχει γίνει στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα στοιχεία αυτά αυξάνουν την ανάγκη για ενημέρωση, αναγνώριση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται, ώστε να μάθουν να προστατεύουν το σώμα τους και να ξεχωρίζουν τα ασφαλή από τα «όχι ασφαλή» αγγίγματα, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κακοποίησης.

Το «Ασφαλές Άγγιγμα» αποσκοπεί στο να οχυρώσει τα παιδιά απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση και να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου αύριο για όλα τα παιδιά. Το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής οφείλουν να το υποστηρίξουν, ώστε το πρόγραμμα να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 19:46