Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 22:50

Λύσεις για να ολοκληρωθούν τα έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λύσεις για να ολοκληρωθούν τα έργα

Υπάρχει ζήτημα με το σύστημα υλοποίησης των δημοσίων έργων στην πατρίδα μας, πάντα ήταν προβληματικό και άρρωστο.

Το θεσμικό πλαίσιο έτρεφε την παθογένεια, δεν έδινε λύση. Οι νόμοι που άλλαζαν από τις κυβερνήσεις ήταν ανεπαρκείς, δεν υπηρετούσαν την κοινή ωφέλεια και το δημόσιο συμφέρον, που είναι ο στόχος των έργων. Και ήρθε η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η εκτίναξη των τιμών σε όλα τα υλικά, να αποτελειώσει το νοσηρό τοπίο. Τα έργα σέρνονται. Οι προθεσμίες που γίνονταν λάστιχο δεν υπολογίζονται, και υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των έργων.

Η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων παρεμβαίνει και ζητεί από την κυβέρνηση το δικαίωμα να σταματούν δημόσια έργα που είναι σε εξέλιξη, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της τιμής των υλικών κατασκευής. Και ο δήμαρχος Καλαμάτας αποκάλυψε χθες ότι ο δήμος εξετάζει σοβαρά τη διακοπή των εργασιών κοινή συναινέσει με τους εργολάβους, σε έργα που υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς λόγω της μεγάλης αύξησης των υλικών. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι στο δήμο έχουν προχωρήσει αυτές οι συζητήσεις, που γίνονται και σε άλλους δήμους της χώρας, ενώ εξήγησε πως η διακοπή θα διαρκέσει μέχρι να γίνει γενναία αναθεώρηση των τιμολογίων.

Η Ενωση των εργολάβων κάνει λόγο για ειδικές συνθήκες, προτείνει μια σειρά από προσωρινά μέτρα, σημειώνει πως “είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης που θα βοηθήσει στην εθνική ανάπτυξη” και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει “πρωτοβουλία υιοθετώντας προτάσεις για την ομαλή εξέλιξη των δημοσίων συμβάσεων προς όφελος της εθνικής οικονομίας και προς αποφυγή περαιτέρω οικονομικής ζημίας και αφανισμού των εργοληπτών δημοσίων έργων”.

Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει πάνω σε αυτές τις ειδικές συνθήκες και να βρει λύσεις για να μην καταστραφούν υγιείς τεχνικές εταιρείες και, κυρίως, τα έργα να υλοποιηθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την εξυπηρέτηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων που διατίθενται.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 22:58

NEWSLETTER