Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 21:01

Με συνεννόηση, για να μην έχουμε νέα Μπιρμπίτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με συνεννόηση, για να μην έχουμε νέα Μπιρμπίτα

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Η δημοτική αρχή, ο Δήμος Καλαμάτας δεν γνώριζε τίποτα για το σχεδιασμό και την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή του Μεγάρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας στον καταυλισμό Ρομά της Αγίας Τριάδας, σε καταπατημένο οικόπεδο του ΟΑΕΔ (πρώην ΟΕΚ), το οποίο προοριζόταν για την ανέγερση εργατικών κατοικιών. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο δήμαρχος χθες απαντώντας σε ερώτησή μας.

Δεν το γνώριζε, το άκουσε για πρώτη φορά από τον υπουργό που το ανακοίνωσε στην Καλαμάτα το περασμένο Σάββατο και με ειλικρίνεια δήλωσε πως δεν έκρυψε την έκπληξή του. Ο πρώτος πολίτης της πόλης δεν γνωρίζει τι σχεδιάζει η Πολιτεία στον τόπο του για ένα θέμα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις και το μαθαίνει όταν έχει αποφασιστεί.

“Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που να είναι για όλους, με σεβασμό πάντα ο ένας προς τον άλλον”, ζήτησε ο δήμαρχος. Αλλά όταν η Πολιτεία δε σέβεται την τοπική εξουσία και δεν την ενημερώνει για σημαντικά ζητήματα, δεν μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία κι ελπίδα.

Χθες ο δήμαρχος ενημέρωσε και για την παραχώρηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης -λόγω αρμοδιότητας- των χώρων στην Μπιρμπίτα και τη Μακαρία, που έχουν αγοραστεί εδώ και χρόνια από την Πολιτεία για την προσωρινή φιλοξενία και στέγαση των Ρομά.

Ο δήμαρχος αντέδρασε κι έκανε λόγο για συναρμοδιότητα δήμων - Περιφέρειας και Πολιτείας. Η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία. Καταδεικνύει ότι το πάθημα της κατασκήνωσης της Μπιρμπίτας που εγκαινιάστηκε σε πανηγυρικό κλίμα αλλά διαλύθηκε, δεν έγινε μάθημα. Δεν δίδαξε, ούτε συνέτισε. Και όποια αρχή μπορεί, αποποιείται και διώχνει τις ευθύνες από πάνω της.

Δεν γίνεται να δοθεί λύση στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά της Αγίας Τριάδας και της αξιοποίησης των χώρων της Μπιρμπίτας και της Μακαρίας με πρακτικές τετελεσμένων στα κρυφά. Με συνεννόηση, ανοιχτά χαρτιά και ξεκάθαρες κουβέντες θα δοθεί λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Διαφορετικά θα έχουμε μια ακόμα αποτυχία της Μπιρμπίτας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 20:11

NEWSLETTER