Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 20:47

Η Πολιτεία να κάνει τα αυτονόητα για τον Ταΰγετο

Γράφτηκε από τον

Η Πολιτεία να κάνει τα αυτονόητα για τον Ταΰγετο

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Οι καταπτώσεις πετρών συνεχίζονται στον παλιό εθνικό δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης και η επικινδυνότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο μια μεγάλη πέτρα έπεσε σε διερχόμενο ΙΧ και το ευτύχημα ήταν πως προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές.

Τα έργα προστασίας που έχουν γίνει, δε φθάνουν. Εχουν βελτιώσει την κατάσταση, αλλά παραμένουν σημεία επικίνδυνα για τον κόσμο που κυκλοφορεί στον Ταΰγετο με αυτοκίνητο και μηχανή.

Η εργολαβία των 3 εκ. ευρώ που είχε σταματήσει, πρέπει να συνεχιστεί και να υλοποιηθούν όλες οι παρεμβάσεις που προέβλεπε. Να τοποθετηθούν πλέγματα προστασίας στα επικίνδυνα σημεία που παραμένουν ακάλυπτα. Να προστεθούν στηθαία ασφαλείας και να ασφαλτοστρωθούν τα προβληματικά τμήματα.

Θα επιμείνουμε ότι ο Ταΰγετος αξίζει ιδιαίτερη φροντίδα. Οι λιγοστοί άνθρωποι που επιμένουν να ζουν στα χωριά του πρέπει να στηριχθούν. Οι δραστήριοι τοπικοί σύλλογοι πρέπει να βρουν συμπαράσταση. Στην περιοχή φτιάχθηκε καινούργιο ξενοδοχείο, μια σημαντική επένδυση μετά από καιρό. Στον Ταΰγετο υπάρχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. Η Πολιτεία οφείλει να τους παρέχει τα στοιχειώδη, όπως είναι η ασφαλής μετακίνηση και η πρόσβαση στο βουνό χωρίς κίνδυνο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πέρα από την εργολαβία των 3 εκ. ευρώ έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει και το έργο αντιμετώπισης των σοβαρών καθιζήσεων που παρατηρούνται εδώ και χρόνια. Και να ασχοληθεί με τον δρόμο Σταυρωτό Δεντρί προς Νεοχώρι Αρκαδίας και προς Καστόρι - Γεωργίτσι Λακωνίας, στην καρδιά του Ταϋγέτου, που είναι εγκαταλειμμένος κι επικίνδυνος.

Ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να ολοκληρώσει τα έργα αποκατάστασης των κατολισθήσεων σε δρόμους χωριών της περιοχής και να επαναφέρει την ασφάλεια στην κυκλοφορία. Οφείλει, επίσης, να ασχοληθεί ξανά με το θέμα του “Τουριστικού” και να αποφασίσει πώς θα αξιοποιηθεί προς όφελος της περιοχής. Και τέλος, όταν ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αποκαταστήσει την ντροπή της Μαραθόλακκας.

Θα τονίσουμε ξανά: Η Πολιτεία -Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Καλαμάτας και κεντρική εξουσία- οφείλει να βρει λύσεις, να προστατεύσει και να αναδείξει τον Ταΰγετο. Οφείλει να κάνει τα αυτονόητα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 20:31