Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 21:54

Φροντίδα και προτεραιότητα για την παραλιακή ζώνη

Γράφτηκε από τον

Φροντίδα και προτεραιότητα για την παραλιακή ζώνη

 

 

Η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση, χωρίς τους κυβόλιθους στο δρόμο, στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα, ήταν η μόνη αλλαγή στην ελκυστική, ζωντανή και πολύβουη παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας το φετινό καλοκαίρι.

Παρεμβάσεις κι έργα που αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα, να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να δρομολογήσουν μια άλλη πορεία στην προοπτική της ανάπτυξης της παραλίας και της πόλης, μετατέθηκαν για του χρόνου ή και για αργότερα. Γιατί ακόμα και τα πιο απλά και τα βραχυπρόθεσμα θέλουν φροντίδα, απαιτούν ιεράρχηση και πραγματικό ενδιαφέρον για να γίνουν πράξη.

Φέτος δεν έγιναν ούτε οι συνήθεις μονοδρομήσεις στις οδούς Αύρας και Μεσογείων και παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν, δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες -λες και ο κόσμος κουράστηκε να φωνάζει και αποδέχθηκε τη μοίρα του, συμβιβάστηκε με την ταλαιπωρία του.

Για την ταλαιπωρία της στάθμευσης, τη βελτίωση και την αύξηση των χώρων στάθμευσης δεν έγινε το παραμικρό παρά τις δεσμεύσεις του δημάρχου. Και μιλάμε για παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Από τις μεσοπρόθεσμες, το δάνειο των 4 εκ. ευρώ για τις διανοίξεις σε σημαντικούς κάθετους και παράλληλους στη Ναυαρίνου δρόμους, δεν προωθήθηκε. Και με τους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες, ο μόνος δρόμος που μπορεί να έχει διανοιχθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι είναι η Βουλγαροκτόνου. Ο πιο σημαντικός δρόμος αλλά μικρό επίτευγμα για μια δημοτική αρχή 4 χρόνων, που αποτελεί και συνέχεια της προηγούμενης.

Τα μακροπρόθεσμα είναι ακόμα πιο δύσκολα και πιο χρονοβόρα. Η κυκλοφοριακή μελέτη συνολικά της πόλης και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το παραλιακό μέτωπο δεν έχουν ακόμα ανατεθεί. Και η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας, ανατολικά της Καρακούση, μεταξύ Ναυαρίνου και Λακωνικής θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το μονοδρομημένο τμήμα της Ναυαρίνου, για το αν μπορεί και πρέπει να πεζοδρομηθεί και για πόσο χρόνο. Ας θέσουμε ως προτεραιότητα το δάνειο των 4 εκ. ευρώ για τις διανοίξεις. Για να υπάρχει κάτι διαφορετικό, συνθήκες βελτίωσης και αλλαγής στην ανατολική παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας το επόμενο καλοκαίρι.