Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 20:42

Προ των πυλών η ολική κατάρρευση του ΕΣΥ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Προ των πυλών η ολική κατάρρευση του ΕΣΥ

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Όσες και όσοι έτυχε να χρειαστούμε τους τελευταίους επτά μήνες τις υπηρεσίες είτε του Νοσοκομείου Καλαμάτας είτε του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης (σ.σ. δηλαδή των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων της Περιφέρειας), διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τις πιεστικές εργασιακές συνθήκες, τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανήματα και αναλώσιμα, αλλά και ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ιματισμού, που αν μη τι άλλο φανερώνουν μια “εμφραγματική” κατάσταση στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Την κατάρρευση, λοιπόν, του αποδεκατισμένου, ανεπαρκούς και ξεπερασμένου ΕΣΥ περιγράφει ένας πρώην νοσοκομειακός γιατρός με ανάρτησή του στο Facebook, από την οποία αντιγράφω αποσπάσματα:

“Μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς δεν αντιδρά η κοινωνία με την κατάσταση στο ΕΣΥ. Είμαι ένας από τους πολλούς γιατρούς που παραιτήθηκαν πρόσφατα από το νοσοκομείο. Υπηρέτησα πάνω από 38 χρόνια ως νοσοκομειακός γιατρός, είτε στο πανεπιστήμιο είτε στο ΕΣΥ και με απόλυτη βεβαιότητα δηλώνω ότι τέτοια διαλυτική κατάσταση στα νοσοκομεία δεν υπήρξε ποτέ, ούτε στην καρδιά των μνημονίων. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι άπειρες. Στην κλινική που δούλευα, σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, υπηρετούν σήμερα μόνο δύο επιμελητές με οργανικές θέσεις. Τα κενά των εφημεριών καλύπτονται με επικουρικούς και με αποσπάσεις από τα επαρχιακά νοσοκομεία. Τα ίδια συμβαίνουν σε πολλές κλινικές. Η διαχείριση της πανδημίας αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας άσπιλο και αμόλυντο τον ιδιωτικό τομέα, έγινε με αναγκαστική από τις διοικήσεις μετακίνηση γιατρών όλων των ειδικοτήτων στις κλινικές κορονοϊού. Δηλαδή την πνευμονία την αντιμετώπιζε ο οφθαλμίατρος. Πόσο λογικό είναι το κάταγμα να το αντιμετωπίζει ο καρδιολόγος; Οι περίφημες ΜΕΘ πλαισιώθηκαν από τους αναισθησιολόγους κυρίως χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση και εξειδίκευση. Τα χειρουργικά κρεβάτια βαφτίστηκαν ΜΕΘ. Μετά διερωτόμαστε γιατί είμαστε πρωτοπόροι σε θανάτους από την πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας βγαίνει σχεδόν κάθε μέρα στα κανάλια μα κανένας δεν τον στριμώχνει και να ρωτήσει για το τι γίνεται πραγματικά στα νοσοκομεία. Η ολική κατάρρευση είναι προ των πυλών”.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 20:15

NEWSLETTER