Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 22:01

Αποτιμώντας τη Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Αποτιμώντας τη Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας

Πλήθος κόσμου συγκέντρωσε η 8η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας, κατά την οποία έλαβαν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν τόσο από τον Δήμο Καλαμάτας και τον Εμπορικό Σύλλογο, όσο και από άλλους συλλόγους και φορείς.

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκε λοιπόν στο κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας το βράδυ του Σαββάτου διασκεδάζοντας με διάφορους τρόπους. Κερδισμένοι αυτής της βραδιάς ήταν ξεκάθαρα οι επαγγελματίες εστίασης στον κεντρικό άξονα της πόλης, καθώς αυτά τα καταστήματα ήταν κατά κύριο λόγο αυτά που επέλεξε ο κόσμος. Αρκετά πίσω τα εμπορικά, κάτι που ήταν εμφανές, καθώς ο περισσότερος κόσμος που περιδιάβαινε στην πόλη δεν κρατούσε τσάντες με ψώνια. Πολλοί έμπαιναν σε καταστήματα κυρίως για να ρωτήσουν ή να χαζέψουν.
Με την επιστροφή της Λευκής Νύχτας στην Καλαμάτα επέστρεψε και η γνωστή συζήτηση για τον χρόνο διοργάνωσης του συγκεκριμένου event. Είναι το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου ο πιο πρόσφορος χρόνος διεξαγωγής μίας Λευκής Νύχτας;
Μάλλον όχι και ο πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι στο τέλος του μήνα η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει ελάχιστα χρήματα να ξοδέψει. Από εκεί και πέρα ένα τέτοιο γεγονός, που “μαγνητίζει” χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της πόλης, αντίστοιχα τους απομακρύνει από την παραλιακή ζώνη σε ένα από τα τελευταία Σαββατόβραδα, που οι επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν σε ρυθμούς καλοκαιριού.
Μένει επίσης να δούμε αν και φέτος θα επαναληφθεί η άτυπη συνήθεια των Καλαματιανών να εκλαμβάνουν τη Λευκή Νύχτα ως την έναρξη της χειμερινής περιόδου εγκαταλείποντας την παραλιακή ζώνη.
Υπάρχουν φυσικά και ορισμένα επιχειρήματα υπέρ της τέλεσης της Λευκής Νύχτας στον χρόνο που συνηθίζεται. Πρέπει λοιπόν ο Δήμος Καλαμάτας και ο Εμπορικός Σύλλογος να σταθμίσουν ως διοργανωτές όλα τα δεδομένα καταλήγοντας στο πώς μπορούν να δώσουν μία ανανεωμένη μορφή σε ένα event που φέρνει κόσμο στην πόλη.

Υ.Γ.: Η πολυκοσμία στο κέντρο της πόλης σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό καλαθιών για τα σκουπίδια σε πλατεία και πεζόδρομο δημιούργησαν ένα όχι και τόσο ωραίο θέαμα, που αποκαλύφθηκε κυρίως με τη λήξη της συναυλίας του Ν. Πορτοκάλογλου. Βοήθησε σε αυτό βέβαια και η κακή μας συνήθεια να ξεφορτωνόμαστε ό,τι δεν χρειαζόμαστε όπου να ’ναι. Αντίθετα αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε καλή δουλειά στην καθαριότητα και το πρωί τίποτα δεν θύμιζε ότι λίγες ώρες πριν στο κέντρο της Καλαμάτας διασκέδαζαν χιλιάδες άνθρωποι.