Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 21:45

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ είναι ζήτημα πολιτικής

Γράφτηκε από τον

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ είναι ζήτημα πολιτικής

Του Γιάννη Σινάπη

Την ενίσχυση του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, τις προσλήψεις γιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας για να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις, τη μονιμοποίηση των επικουρικών και την αύξηση των μισθών, απαίτησαν μεταξύ άλλων χθες για μια ακόμα φορά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας η ΑΔΕΔΥ, γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι.

Και από τη χθεσινή κινητοποίηση επιβεβαιώθηκε ότι τα σοβαρά αυτά ζητήματα αφορούν την κεντρική εξουσία. Η δημόσια υγεία είναι ζήτημα πολιτικής, επιλογών και προτεραιοτήτων από την κυβέρνηση. Αυτή είναι που έχει την ευθύνη να ακούσει τα αιτήματα και να δώσει λύσεις. Χωρίς πολιτική βούληση δεν υπάρχει ελπίδα, με μείωση του ποσού για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό οι λύσεις θα παραμένουν ζητούμενο.

Η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη στη συνάντησή της με την αντιπροσωπεία των κινητοποιημένων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά και του να βρεθεί φόρμουλα να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί και συμφώνησε πως “οι γιατροί πρέπει να αμειφθούν περισσότερο, δεν μπορούν να προσελκυστούν νέοι γιατροί με αυτές τις αμοιβές”. Παραδέχθηκε δε, ότι για το Νοσοκομείο “υπάρχει ένα θέμα στην Παθολογία”, έλλειψη σε παθολόγους. Η βελτίωση των αμοιβών των γιατρών στα νοσοκομεία είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Είναι εθνικό ζήτημα. Θα δημιουργήσει ανάχωμα στο φευγιό των νέων γιατρών, οι οποίοι θα έχουν ένα σοβαρό κίνητρο να παραμείνουν και να προσφέρουν στον τόπο τους, στην πατρίδα τους. Με ικανοποιητικές αμοιβές και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας οι νέοι γιατροί θα επιλέξουν τη δημόσια υγεία, θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία. Θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον, θα βρεθούν οι παθολόγοι, οι αναισθησιολόγοι και οι καρδιολόγοι που λείπουν από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ είναι ζήτημα πολιτικής κι επιλογών και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.