Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 18:54

Αναγνώριση των θυμάτων τροχαίων ως θυμάτων εγκληματικότητας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αναγνώριση των θυμάτων τροχαίων ως θυμάτων εγκληματικότητας

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές απέστειλε νωρίτερα μέσα στο μήνα η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, με αίτημα την αναγνώριση των θυμάτων τροχαίων ως θυμάτων εγκληματικότητας.

Η ΕΥΘΥΤΑ, με την ιδιότητα του ενεργού μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Οδικών Τροχαίων (FEVR), συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια των 28 μελών της FEVR, ώστε οι Ευρωπαίοι βουλευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τα θύματα και να αναγνωρίσουν ρητά την εξίσωση των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων με τα υπόλοιπα θύματα βίαιων πράξεων. Παράλληλα οι ενώσεις-μέλη της FEVR συμμετέχουν στην εκστρατεία #αόραταθύματα #invisiblevictims, με σκοπό τη συγκέντρωση 500 υπογραφών (μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περισσότεροι από 300 άνθρωποι), ώστε η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία να προστατεύσει τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων. Αφορμή στάθηκε η επικείμενη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας μεταρρύθμισης του νόμου 2012/29/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, της 25ης Οκτωβρίου 2012.

Στην Ευρώπη, μέχρι τώρα, η εφαρμογή της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων χαρακτηρίζεται ως απογοητευτική, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει επωφεληθεί από το λεγόμενο καταστατικό των θυμάτων. Κυρίως, γιατί η μη αναγνώριση της απώλειας και της ταλαιπωρίας που υπέστησαν τα θύματα τροχαίων από την κοινωνία, την Κοινότητα και το δικαστικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή θυματοποίηση, τονίζοντας και παρατείνοντας την απελπισία και τον πόνο τους.

Μέσω της εκστρατείας #invisiblevictims η FEVR ζητεί να πάψουν να υπάρχουν κατηγορίες θυμάτων και όλα τα θύματα να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης ανεξάρτητα από τον ποινικό λόγο για τον οποίο έχουν υποστεί βλάβη. Εάν ένα άτομο σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, δεν θα πρέπει να έχει σημασία αν προκλήθηκε από τρομοκρατική ενέργεια, πυροβολισμό ή τροχαίο. Ειδικά από τη στιγμή που η πλειονότητα των τροχαίων μπορούν να αποφευχθούν, καθώς πολλά είναι αποτέλεσμα απερισκεψίας, όπως υπερβολική ταχύτητα, υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, απόσπαση προσοχής κ.λπ., οπότε μιλάμε για οδική βία κι όχι για ατυχήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 19:26

NEWSLETTER