Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 20:10

Το πήραν πάνω τους από την ανάποδη...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Νίκος Παναγιωτόπουλος (υπουργός Εθνικής Αμυνας), 23 Μαρτίου 2023, στην Καλαμάτα: “Ερχεται η ώρα για να λειτουργήσει το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Μέσα στο καλοκαίρι είναι προγραμματισμένο, οργανωτικά ζητήματα υπάρχουν, για να λειτουργήσει το κέντρο νεοσυλλέκτων της Καλαμάτας, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί από τη στρατιωτική ηγεσία με την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας”.

Νίκος Παναγιωτόπουλος (υπουργός Εθνικής Αμυνας), 18 Ιουνίου 2021, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση: “Το στρατόπεδο είναι εν μέρει λειτουργικό, εφόσον έχει μεν αποφασιστεί η παύση της λειτουργίας του, αλλά λόγω της  παρουσίας σε αυτό της 77 Μ.Ε. το στρατόπεδο δεν έχει αποδεσμευθεί προς αξιοποίηση. Εφόσον κατατεθεί επίσημο και κοστολογημένο αίτημα αξιοποίησής του από τους αυτοδιοικητικούς φορείς, αυτή θα εξεταστεί από τη Στρατιωτική Υπηρεσία και θα αποφανθεί περί της χρήσης του, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα και το μεγαλύτερο μέρος του να αποδεσμευθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας”.

Σχεδόν 2 χρόνια κανένα αίτημα για την αξιοποίηση του στρατοπέδου δεν υποβλήθηκε από τους αυτοδιοικητικούς φορείς. Κανένας φορέας της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας δεν έδειξε ενδιαφέρον, δεν μπήκε στον κόπο να ξεκινήσει διαβούλευση, να ζητήσει ή να κάνει προτάσεις για την αξιοποίησή του. Και τελικά η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας ακύρωσαν τον προηγούμενο σχεδιασμό για την αμυντική θωράκισή της κι επαναφέρουν το κέντρο νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα, στον Νότο του Νότου.

Το κακό είναι πως οι τοπικοί φορείς φαίνεται να έχουν αποδεχθεί ότι η αξιοποίηση του στρατοπέδου της Καλαμάτας είναι συνυφασμένη με την επαναλειτουργία του ως κέντρου νεοσυλλέκτων. Χωρίς σχέδιο και όραμα η ανάπτυξη της Καλαμάτας, της πολυπολιτισμικής και πολυπροικισμένης, της πόλης που αποτελεί πρότυπο αυτοδιοικητικά και αναπτυξιακά, στηρίζεται στο κέντρο νεοσυλλέκτων. Λες και είναι μια πόλη μίζερη και περιθωριακή της ελληνικής επαρχίας.

Απλά θα θυμίσω ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο σε κομβικό σημείο της πόλης, που καλύπτει συνολική έκταση 220 στρεμμάτων. Και την προτροπή του προεδρεύοντα α’ αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, κλείνοντας τον Ιούνιο του 2021 τη συζήτηση στη Βουλή, “περιφέρεια - αυτοδιοίκηση - Επιμελητήριο - βουλευτές, πάρτε το πάνω σας”.

Το πήραν από την ανάποδη...

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 19:52