Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 18:39

Θα έπιναν και… πυρακτωμένο σίδερο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Θα έπιναν και… πυρακτωμένο σίδερο

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Από το “θαυματουργό” νερό του Καματερού που το μοίραζε στις γειτονιές ο φιλόδοξος δικηγόρος από την Κω με βυτιοφόρο και θεράπευε -υποτίθεται- τον καρκίνο και άλλες ανίατες παθήσεις, μέχρι τους… σύγχρονους καθηγητές με περγαμηνές σεντόνια στο Διαδίκτυο και ένα laptop εργαλείο για να αναλύει το προσωπικό γονιδίωμα, το εμπόριο ελπίδας με δήθεν πρωτοποριακές αγωγές θεραπείας από ψευτογιατρούς ζει και βασιλεύει!

Η αποκάλυψη του colpo grosso της “φραπελιάς” ή υποθέσεις που φτάνουν στη δικαιοσύνη, όπως αυτή τον περασμένο Ιανουάριο με τον φυσικοθεραπευτή, ο οποίος παρίστανε τον νευρολόγο και συνεργαζόταν με… διακεκριμένο γιατρό στη Στουτγάρδη, όπου ταξίδευε με τους ασθενείς του για να υποβληθούν σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα, δεν πτοεί όσους έχουν ανάγκη να πιστέψουν στο “θαύμα”. Η απάτη είναι πάντα τόσο καλοστημένη, που όπως είχε αναφέρει στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας στη δίκη του Καματερού, οι άνθρωποι που εμπιστεύονται αυτού του είδους τους… σωτήρες “θα έπιναν και πυρακτωμένο σίδερο για να θεραπευτούν”. 

Κι όπως το νερό του Καματερού το μόνο που… θεράπευσε ήταν τις υπερφίαλες φιλοδοξίες του εμπνευστή του, έτσι και οι εναλλακτικές θεραπείες από ψευτογιατρούς αποδεικνύονται αρκετά πειστικές μόνο για όσους πιστεύουν σε διαγνώσεις βγαλμένες από σενάρια επιστημονικής φαντασίας και στη θεραπεία ή επιβράδυνση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Alzheimer με… μαντζούνια και βελονισμό. Οι πρόθυμοι αδαείς άλλωστε συχνά παρακινούνται από εναλλακτικούς θεραπευτές, οι οποίοι κουράρουν κατ’ οίκον τους ίδιους ή μέλη της οικογένειάς τους, και δεν θα διστάσουν να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα και να πληρώσουν αδρά την “ιατρική αυθεντία” που θα τους συστήσει.

Κάπου εδώ αρχίζουν να αναδύονται οι ευθύνες του ιατρικού κόσμου. Ένα σεμινάριο ή ένα δίπλωμα, χωρίς εξετάσεις πιστοποίησης ή χρόνο μαθητείας, είναι αδιανόητο να καθιστά ικανό ένα άτομο να ασκήσει την εναλλακτική ιατρική ή να εφαρμόζει σε ασθενείς συμπληρωματικές εναλλακτικές θεραπείες. Οι ιατρικοί σύλλογοι οφείλουν να απαιτήσουν από την Πολιτεία να αυστηροποιήσει τους κανόνες άσκησης αυτών των επαγγελμάτων. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 19:35

NEWSLETTER