Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 19:04

Αυξάνεται ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ζώων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Κανένα ζώο δεν θα επέλεγε να ζει αδέσποτο και να μένει νηστικό και διψασμένο, εκτεθειμένο στους κινδύνους μιας αβέβαιης ζωής… Η 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, μας υπενθύμισε ότι ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας είναι και η κακοποίηση ζώων.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, υπενθυμίζει ότι “αρκετά δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο κακοποιούνται με ποικίλους τρόπους και για διάφορους λόγους από τον άνθρωπο. Πολλά είναι τα παραδείγματα κακοποίησης ζώων. Ανάμεσα στις διάφορες περιπτώσεις, είναι τα ζώα συντροφιάς, για τα οποία διαπιστώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς στην Ελλάδα ολοένα αυξάνεται ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ζώων”.

Τα ζώα αυτά όμως “δεν έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Η έλλειψη σίτισης, η εσκεμμένη δηλητηρίαση (φόλες), τα τροχαία ατυχήματα, οι ασθένειες, οι κακοποιήσεις, είναι οι πιο συχνοί κίνδυνοι που οδηγούν στο θάνατο τα αδέσποτα ζώα. Η οικονομική κρίση είναι ένας λόγος εγκατάλειψης, αλλά σημαντικότερη αιτία είναι η κρίση αξιών και όχι η έλλειψη χρημάτων”.

Δυστυχώς, “από πολλούς τα ζώα αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα, σαν παιχνίδια που μπορεί κάποιος να παραγγείλει, να αγοράσει, να παίξει μαζί τους και όταν τα βαρεθεί, να τα εγκαταλείψει. Η αγορά ζώων από τα pet shops δηλώνει αυτή τη λανθασμένη αντίληψη της καταναλωτικής κοινωνίας, που αντιμετωπίζει τα ζώα σαν καταναλωτικό προϊόν. Τα ζώα όμως είναι ζωντανά και συναισθανόμενα πλάσματα. Για να βελτιωθεί η κατάσταση απαιτείται από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τα παιδιά να προσανατολίζονται σε δράσεις που θα καλλιεργούν την αγάπη και τον σεβασμό στα άλλα είδη ζωής και θα αναγνωρίζουν τις υποχρεώσεις του ανθρώπου προς αυτά. Χρειάζονται βέβαια και νόμοι αυστηροί που με αρωγό το κράτος θα εφαρμόζονται από τους κηδεμόνες και τους δήμους, ώστε να εξαλειφθούν οι κακοποιήσεις και οι εγκαταλείψεις”.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 20:06