Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 18:21

Η ώρα ευθύνης των ψηφοφόρων

Γράφτηκε από την

Η ώρα ευθύνης των ψηφοφόρων

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Με 3.774 υποψήφιους περιφερειακούς, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους να διεκδικούν την ψήφο των Μεσσηνίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πολλοί αναρωτιούνται αν θα γίνει η ανανέωση για την οποία όλοι μιλούσαν τις πρώτες μέρες της ζωής του “Καλλικράτη”. Καθώς, πλέον, τα ψηφοδέλτια στελεχώνονται κατά μεγάλο αριθμό από νέα πρόσωπα, που δεν είναι εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί και πολλοί θεωρούνται ως πολίτες καταξιωμένοι στην τοπική κοινωνία και το επάγγελμά τους.

Ωστόσο, το αν η ανάγκη για ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στα αιρετά όργανα των δήμων και της Περιφέρειας πραγματωθεί στις επικείμενες εκλογές, θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Γιατί, αν οι πελατειακού τύπου μηχανισμοί των “αναντικατάστατων” πρώην δημάρχων, κοινοταρχών και εσαεί συμβούλων λειτουργήσουν προς όφελος ενός παρωχημένου αυτοδιοικητικού κατεστημένου, θα διαψευστούν και πάλι οι προσδοκίες των πολιτών για αυτό το νέο που έχει ανάγκη ο τόπος.

Είναι, όμως, έτοιμη η τοπική κοινωνία να τολμήσει την ανανέωση των αυτοδιοικητικών προσώπων, αναδεικνύοντας νέους και άφθαρτους υποψήφιους με όρεξη για δουλειά και διάθεση κοινωνικής προσφοράς; Και τι είναι αυτό που θα κρίνει την τύχη των υποψήφιων αυτοδιοικητικών;

Στο ερώτημα αυτό ένας σκεπτόμενος πολίτης ενδεχομένως να απαντούσε: το όραμα, η γνώση των τοπικών προβλημάτων και το αφήγημα για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Τρία πράγματα που προϋποθέτουν πρόσωπα με κατάρτιση, με γνώση των εργασιακών και κοινωνικών συνθηκών, όπως και των επιχειρηματικών προκλήσεων, με οργανωτικότητα και μεθοδικότητα για να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των καιρών. Πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα ή πρόσωπα που είχαν για ένα διάστημα αποσυρθεί από τα αυτοδιοικητικά πράγματα και κατεβαίνουν εκ νέου ως υποψήφιοι δεν σημαίνει ότι συγκεντρώνουν αυτές τις αξίες ή πως αυτοδίκαια αξίζουν την ψήφο μας. Η εμπειρία σίγουρα μετράει, αλλά περισσότερο μετράει το αποτύπωμα του καθενός σε θέσεις ευθύνης.

Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται φρέσκα μυαλά και ευθύνη των ψηφοφόρων είναι να επιλέξουν πρόσωπα που δεν βλέπουν την εκλογή τους ωφελιμιστικά ή καιροσκοπικά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 20:27