Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 21:59

Τα χαρακτηριστικά της “μάχης” Πτωχού - Τατούλη για την Περιφέρεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Μία ανάσα από την εκλογή του από τον α’ γύρο έφτασε το βράδυ της Κυριακής ο Δημήτρης Πτωχός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και πλέον με τον Πέτρο Τατούλη θα δώσουν “μάχη” την προσεχή Κυριακή για την τελική επικράτηση.
Η διαφορά των σχεδόν 11 μονάδων, που χώρισε τον Πτωχό από τον Τατούλη δίνει σίγουρα ένα σημαντικό ψυχολογικό και πρακτικό πλεονέκτημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να νιώσει σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα.
Οι δύο μονομάχοι πλέον αναμένεται να ακολουθήσουν ελαφρώς διαφορετική τακτική από ότι έκαναν ως τώρα, καθώς πλέον στόχος είναι να… αγγίξουν τους ψηφοφόρους των υπολοίπων παρατάξεων, αφού δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια οργανωμένη παροχή στήριξης.

Από τη μία υπάρχει το δεδομένο ότι ο Πέτρος Τατούλης έχει ήδη δώσει επί χρόνια δείγματα γραφής με τις δύο θητείες του, οι οποίες κρίθηκαν μία φορά το 2019 με την ήττα του στον β’ γύρο από τον Παναγιώτη Νίκα. Πρόκειται δηλαδή για έναν γνωστό πολιτικό σε διάφορα επίπεδα της πολιτικής ζωής, που δεν περιμένει την προεκλογική περίοδο για να συστηθεί,  αλλά ζητάει μία ακόμα ευκαιρία.

Από την άλλη πάλι υπάρχει η δεδομένη κυβερνητική αντίληψη, ότι οι περιφερειακές εκλογές έχουν σαφή κομματικό χαρακτήρα με στόχο “να βαφτεί όλη η Ελλάδα μπλε”, κάτι που αφενός μπορεί να συσπειρώσει το “γαλάζιο” ακροατήριο, αλλά αφετέρου μπορεί να ερεθίσει το μη δεξιό κοινό.

Επιπλέον έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα επηρεαστεί η νέα εκλογική διαδικασία και πώς θα μεταβληθεί το εκλογικό σώμα από το γεγονός ότι σε 19 από τους 26 δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξελέγησαν δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή. Υπάρχει η αίσθηση, ότι στις περιοχές αυτές το ενδιαφέρον του κοινού για συμμετοχή στον β΄ γύρο των περιφερειακών θα είναι μειωμένο, καθώς οι πολίτες εκ των πραγμάτων είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τους δήμους παρά με την Περιφέρεια. Στο προπύργιο του Πέτρου Τατούλη μάλιστα στην Αρκαδία κρίθηκαν από προχθές και οι 5 δήμοι και έτσι θα στηθούν μόνο περιφερειακές κάλπες, ενώ αντίστοιχα για τον Δημήτρη Πτωχό στη Μεσσηνία δημοτικές εκλογές θα γίνουν μόνο σε Πυλία και Μάνη.

Ως γενικό, αλλά μη δεσμευτικό, κανόνα γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η αποχή και η μειωμένη συμμετοχή τελικά ευνοεί τον πρώτο, αλλά αυτό μένει να το δούμε στο τέλος της εβδομάδας, όταν θα μάθουμε τελικά αν ο Δημήτρης Πτωχός θα εγκατασταθεί στο γραφείο της πλατείας Εθνάρχου Μακάριου στην Τρίπολη ή εάν σε αυτό θα επιστρέψει ο Πέτρος Τατούλης.