Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 19:34

Ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Γράφτηκε από τον

Ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Επειδή συνήθως γκρινιάζω για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας στον τόπο μας -και όχι άδικα- αυτή τη φορά θέλω να επισημάνω δύο θετικά γεγονότα.

Το ένα είναι η ημερίδα και οι κινητοποιήσεις για το σοβαρό ζήτημα της υγείας στη Μεσσηνία, που ανακοινώθηκαν για την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, τους Συλλόγους Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ του νομού και των Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Στην ημερίδα χαιρετισμό θα απευθύνουν οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Τριφυλίας και θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των οργανωτών συλλόγων, ενώ θα μιλήσουν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ.

Το δεύτερο θετικό γεγονός είναι η αντίδραση του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ”, που ζητεί με παρέμβαση της προέδρου του “να αναπληρωθεί η θέση του ιατρού ογκολόγου στο νοσοκομείο της πόλης μας για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε, αλλά και για τις ζωές των ασθενών”. Τονίζει χαρακτηριστικά πως “πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια από τότε που ήρθε ιατρός ογκολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Εξυπηρέτησε δεκάδες ασθενείς, που έπρεπε να κάνουν τις εξετάσεις τους, τις χημειοθεραπείες τους και περαιτέρω παρακολούθηση που χρειάζονταν, από το να πηγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία, κυρίως της Αθήνας, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα. Παράλληλα, εξυπηρετούσε και ασθενείς από όμορους νομούς, φτάνοντας αυτή τη στιγμή να εξυπηρετεί γύρω στα 180 άτομα. Και τώρα που δεν υπάρχει ιατρός, όλα έμειναν μετέωρα, μη γνωρίζοντας τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι ασθενείς και τι μέλλει γενέσθαι”.

Γιατροί, αυτοδιοικητικοί και ασθενείς αντιδρούν και κινητοποιούνται. Ενώνουν δυνάμεις και ζητούν τα αυτονόητα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η υγεία μάς αφορά όλους και πρέπει επιτέλους να την πάρουμε στα χέρια μας. Να έρθει αμέσως γιατρός ογκολόγος, αναπληρωτής της γιατρού Σοφίας Σταματοπούλου που λείπει με άδεια και να προσληφθεί και δεύτερος γιατρός, για να λειτουργήσει όπως πρέπει η Μονάδα Ογκολογίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 20:23