Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 22:29

Ο… στρατηλάτης youtuber με τα εκατομμύρια views

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο… στρατηλάτης youtuber με τα εκατομμύρια views

Της Νικολέττας Κολυβάρη

Ο youtuber που κακοποιούσε άτομα με αναπηρία σε απευθείας μετάδοση αποκαλούσε “στρατό” τους ακολούθους του και μετρούσε εκατομμύρια views, εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ για να δέρνει, να εξευτελίζει και να εξαναγκάζει ανθρώπους με νοητική υστέρηση σε σεξουαλικές πράξεις, ανάλογα με τις… προκλήσεις που επιθυμούσαν και έθεταν οι θεατές, οι οποίοι πλήρωναν και το σχετικό αντίτιμο.
Και ο εν λόγω youtuber δεν είναι ο πρώτος διδάξας, καθώς πέρυσι το Νοέμβριο είχε συλληφθεί και ένας 42χρονος, ο οποίος κακοποιούσε online δύο ανθρώπους με αναπηρία. Πριν συλληφθεί, μετά από ανώνυμη καταγγελία στις Αρχές, είχε μεταδώσει απευθείας στα κοινωνικά δίκτυα περισσότερα από 550 βίντεο βασανισμού με θεατές σχεδόν 23.000 άτομα, που πλήρωναν συνδρομή έως και 150 ευρώ!
Πίσω από την εμπορία αδύναμων ανθρώπων και τα εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα λόγω αναπηρίας, υπάρχει και μία άλλη διάσταση -πέρα από τη νοσηρότητα της πράξης και την ακραία μορφή εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι η αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων με αναπηρία, αν και τα τελευταία χρόνια καταβάλλει προσπάθεια με νομοθετικές παρεμβάσεις και τη λήψη μέτρων. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι νέοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξακολουθούν να ζουν αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στερούμενοι βασικών αναγκών κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας, βιώνοντας μια ζωή χωρίς δυνατότητα αυτονομίας και αυτοκαθορισμού, σε συνθήκες που ουσιαστικά αποτρέπουν τη μετάβαση στον κύκλο ζωής της ενηλικίωσης, καθιστώντας τους δυνητικά θύματα εκμετάλλευσης ειδικά όταν οι γονείς-φροντιστές πεθάνουν.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από στοιχεία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, εκτός εργατικού δυναμικού παραμένει η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία, ενώ η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία επιδεινώνει περαιτέρω την υπάρχουσα κατάσταση. Έτσι, το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία 20-64 ετών που μετέχουν στον ενεργό πληθυσμό (εργατικό δυναμικό) είναι 23,7% και των απασχολούμενων ατόμων με σοβαρή αναπηρία 20-64 ετών μόλις 18,4%!

 


NEWSLETTER