Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 19:44

Κυκλοφοριακή μελέτη και υψηλότερη ποιότητα ζωής

Γράφτηκε από τον

Κυκλοφοριακή μελέτη και υψηλότερη ποιότητα ζωής

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Παρουσιάστηκε χθες στο Δημαρχείο από τους αρμόδιους αντιδημάρχους η πλατφόρμα για τη Δημόσια Διαβούλευση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) 2021 - 2027 του Δήμου Καλαμάτας.

Πρόκειται, όπως επισημάνθηκε, για τη νέα αστική στρατηγική της Καλαμάτας που έρχεται να συνεχίσει και να βελτιώσει τη Στρατηγική ΒΑΑ 2014-2020 και η οποία θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δήμου εστιάζοντας κυρίως στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων, με πρωταρχικό μέλημα τη λειτουργική αναβάθμιση της πόλης και την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερης ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες και τη διασφάλιση της ποιότητας αυτής για τις μελλοντικές γενιές.

Με όλα αυτά είναι ευκαιρία να εξεταστεί και να προωθηθεί, επιτέλους, η εκπόνηση μιας κυκλοφοριακής μελέτης, που θα ασχολείται με το σημαντικότερο μέρος της Καλαμάτας (κέντρο, Ιστορικό Κέντρο και Παραλία) και θα αφορά θέσεις στάθμευσης. Η μελέτη θα λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην πόλη, μετά τις παρεμβάσεις του πρώτου προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με τις αναπλάσεις στην πλατεία Υπαπαντής, στην 23ης Μαρτίου και στην αρχή της οδού Αναγνωσταρά. Παρεμβάσεις που έχουν κάνει πιο ασφυκτική και πιο προβληματική την κυκλοφορία στο Ιστορικό και στο κέντρο της πόλης.

Αν υπολογιστεί και το έργο της αστικής ανάπλασης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και με το οποίο θα χαθούν πάνω από 150 νόμιμες θέσεις στάθμευσης, η κατάσταση στην κυκλοφορία θα γίνει πιο δραματική.

Η κυκλοφοριακή μελέτη θα δείξει αν μπορούν να γίνουν νέα πάρκινγκ, υπόγεια ή υπέργεια στο κέντρο της πόλης. Θα επιβεβαιώσει στην πράξη πώς μπορούν τα αυτοκίνητα των επισκεπτών να μην μπαίνουν στο κέντρο. Αν μπορούν να γίνουν νέα πάρκινγκ στη Νέα Είσοδο και στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και πώς μπορεί ο κόσμος από κει να φτάσει στο κέντρο. Η επίτευξη υψηλότερης ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μπορεί να γίνει πράξη με μια τέτοια κυκλοφοριακή μελέτη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 20:50