Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 21:00

Κινητοποίηση για την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας

Γράφτηκε από τον

Κινητοποίηση για την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας

Του Γιάννη Σινάπη

Χωρίς ανάδοχο - μελετητή από τις αρχές του 2021 παραμένει η σημαντική πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας, που θα καθορίσει την τουριστική ανάπτυξη της Παραλίας και την ολοκλήρωση διάνοιξης της οδού Κρήτης.
Έχουν ήδη χαθεί 3,5 χρόνια και αναμένεται να χαθούν και άλλα μέχρι να επιλεγεί ο μελετητής. Η σημαντική πολεοδομική μελέτη έχει μπλέξει στις αντιδράσεις ενδιαφερόμενων υποψηφίων μελετητών και έχει μέχρι τώρα δύο προδικαστικές προσφυγές.

Η πιο κρίσιμη πολεοδομική μελέτη της Καλαμάτας ατύχησε, γιατί αρχικά “έπεσε” σε επιτροπή διαγωνισμού που δημιουργήθηκε με βάση την προηγούμενη νομοθεσία και τα μέλη της - τεχνικοί προέρχονται από δήμους της Λακωνίας, με αποτέλεσμα να μη δείξουν το ενδιαφέρον που θα έπρεπε.

Όσον αφορά την αξιολόγηση που έγινε, δεν μπορούμε να την κρίνουμε, όμως οι αντιδράσεις και οι προσφυγές αποτελούν μια πολύ αρνητική εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε, επιτέλους, θα ξεκινήσει η πολεοδόμηση. Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία από άλλες σημαντικές πολεοδομικές μελέτες του δήμου, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που σέρνονται, τα ανύπαρκτα χρονοδιαγράμματα και τις σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως είναι η Πολεοδομία, το πιο πιθανό είναι η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας να πετύχει νέο αρνητικό ρεκόρ και τα 20 - 25 χρόνια να αποδειχθούν λίγα για την ολοκλήρωσή της. Αυτό θα είναι οδυνηρό για την Καλαμάτα και την αναπτυξιακή της προοπτική, γιατί από αυτή την πολεοδομική μελέτη η περιοχή περιμένει να ολοκληρωθεί η διάνοιξη της οδού Κρήτης και να μπουν κανόνες για την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, να δοθεί δυνατότητα αποσυμφόρησης της Ναυαρίνου (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) και ενίσχυσης-επέκτασης των χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο.

Όσο αυτά πάνε πιο πίσω τόσο πιο πίσω θα πηγαίνει και η ανάπτυξη της Καλαμάτας. Ο δήμος και άλλοι συναρμόδιοι φορείς (ΤΕΕ και του τουρισμού) οφείλουν να κινητοποιηθούν και η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας να γίνει σε χρόνο ρεκόρ και να αποτελέσει πρότυπο και για μελλοντικές πολεοδομήσεις.