Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 21:00

Να μην πληρώσουν οι πολίτες το 82% της ταφής

Γράφτηκε από τον

Να μην πληρώσουν οι πολίτες το 82% της ταφής

Του Γιάννη Σινάπη

Η αύξηση των δημοτικών τελών στον Δήμο Καλαμάτας είναι το χρονικό όχι ενός προαναγγελθέντος θανάτου, αλλά μιας προαναγγελθείσης… βεβαιότητας της αύξησης, μετά τις διαμαρτυρίες και την ανησυχία του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Ιουλίου.

“Για τον χρόνο που πέρασε από 1/7/2023 έως 30/6/2024 ως Δήμος Καλαμάτας έχουμε καταβάλει από δημοτικούς πόρους επιπλέον 1 εκ. ευρώ”, είχε επισημάνει ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο κι εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το υψηλό κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.

Ο κ. Βασιλόπουλος είχε επιμείνει στην αντίδρασή του στο τέλος ταφής και είχε αποκαλύψει ότι στη μονάδα της Καλλιρρόης, το πρώτο εξάμηνο του 2024, οδηγήθηκε προς ταφή το 81,88%(!) των απορριμμάτων, γιατί εκεί λειτουργεί μεταβατική μονάδα διαχείρισης! Επιχειρώντας, τότε, να κρατήσει ισορροπίες και να μην επικρίνει επιλογές της Ν.Δ. και των κυβερνήσεών της, είχε αναφέρει ότι “έτσι δομήθηκε ο διαγωνισμός το 2011, αυτές τις οικονομικές προβλέψεις είχε και αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό”. Όμως είχε ενημερώσει πως “καταβάλουμε 91,25 ευρώ με τον ΦΠΑ ανά τόνο στην πόρτα του εργοστασίου, συν τα 3 ευρώ για τον ΦοΔΣΑ, συνολικά 94,25 ευρώ τον τόνο”.

Κι έρχεται και το τέλος ταφής απορριμμάτων και... απογειώνεται το κόστος. Αλλά ποιος φταίει που η ανάδοχος εταιρεία κάνει ακόμα στην Καλλιρρόη προσωρινή διαχείριση, 14 μήνες μετά την έναρξη; Ποιος φταίει που δεν έχουν κατασκευαστεί και δεν λειτουργούν ακόμα οι σταθμοί μεταφόρτωσης, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών;

Αλήθεια, όλα αυτά ο δήμαρχος Καλαμάτας τα έθεσε στον υφυπουργό Εσωτερικών Β. Σπανάκη το περασμένο Σάββατο, στο παλιό Δημαρχείο, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ; Και τι απάντηση πήρε;

Δεν μπορεί οι δήμοι της Μεσσηνίας να επιβαρύνονται με 82% ταφή, ενώ η σύμβαση όριζε ανώτατο ποσοστό 40%. Δεν μπορεί οι πολίτες του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να πληρώνουν την αθέτηση των συμφωνιών για τη λειτουργία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι ακόμα προσωρινή!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η προστασία της δημόσιας υγείας πάνω από όλα