Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 15:19

Το ζήτημα των απαλλοτριώσεων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

Γράφτηκε από τον

Το ζήτημα των απαλλοτριώσεων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Δύο σημαντικά θέματα για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία διαβάσαμε χθες στη σελίδα 4 της “Ε”, πουσχετίζονταιμετησπουδαίασημασίατηςδιαδικασίαςτωναπαλλοτριώσεωνστηδρομολόγησηκαιυλοποίησητωνέργων.

Το ένα με τίτλο “Κινητικότητα για δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη: Καταβολή 3,3 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις” και το δεύτερο “Προχωρά το αντιπλημμυρικό στο Κερεζένια”. Στην πραγματικότητα προχωρά προς το Κερεζένια, αλλά δεν μπορεί να περάσει μέσα στο ρέμα το έργο, γιατί παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες οι απαλλοτριώσεις.

Στο πρώτο θέμα με την καταβολή χρημάτων για απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες που χάνουν μέρος της γης τους, ξεκινάει επιτέλους η υλοποίηση του έργου. Ενός από τα πιο σημαντικά της Μεσσηνίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και κυρίως για τις προοπτικές της ανάπτυξής της. Κι επειδή είναι πολύ σημαντικό το έργο, η διαδικασία των απαλλοτριώσεων προχωράει σύμφωνα με τη γρήγορη διαδικασία, που ακολουθήθηκε για τα ολυμπιακά έργα. Δηλαδή, με την παρακατάθεση των χρημάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των προκαταβολών των ποσών, των προσωρινών τιμών που καθόρισε το δικαστήριο, ηανάδοχοςκοινοπραξίαμπορείναμπειστουςαπαλλοτριωμένουςχώρουςκαιναξεκινήσειαμέσωςεργασίες.

Στο δεύτερο θέμα η καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων έχει φρενάρει την υλοποίηση του έργου μέσα στο ρέμα Κερεζένια και χάθηκε το καλοκαίρι που πέρασε. Οι εργασίες πάνε για το καλοκαίρι του 2025 και η ανατολική και παραλιακή Καλαμάτα θα ζήσουν έναν ακόμα χειμώνα με την απειλή των πλημμυρών.

Το ζήτημα των απαλλοτριώσεων που δεν έγιναν έγκαιρα, έχει σταματήσει και την πρώτη εργολαβία για το αντιπλημμυρικό έργο στον εθνικό δρόμο, από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο.

Σε μια κανονική χώρα το ζήτημα των απαλλοτριώσεων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην υλοποίηση των έργων. Να δρομολογούνται έγκαιρα, να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάθε βήμα τους και να υλοποιούνται με τη διαδικασία των ολυμπιακών έργων. Γιατί σπάνια ιδιώτης έχασε χρήματα από το κράτος στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων και γιατί το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω απ’ όλα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 15:27