Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 14:17

Οχι άλλη καθυστέρηση για το ΠΟΠ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι μεγάλη υπόθεση η επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία. Δεν είναι πανάκεια, από μόνη της δε θα κάνει το λάδι πραγματικό χρυσάφι για τον τόπο.

Αλλά θα θέσει γερές βάσεις για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του πιο σημαντικού μας τοπικού προϊόντος.
Γι’ αυτό κάθε φορά προκαλεί ερωτηματικά, οργή και αγανάκτηση η είδηση πως η θεσμοθέτηση της επέκτασης καθυστερεί και πάει όλο και προς τα πίσω: από μήνα σε μήνα κι από χρόνο σε χρόνο. Και τώρα υπάρχει η απειλή, η επέκταση του ΠΟΠ να μην ισχύσει ούτε την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, 2014-2015. Οταν ο αγροτικός κόσμος του νομού την περίμενε εδώ και δύο χρόνια πριν.
Τα συμφέροντα είναι ισχυρά και είναι λογικό να βάζουν εμπόδια και τρικλοποδιές. Να μην ξεχνάμε όμως ότι τα πρώτα εμπόδια τα έβαλαν αγροτοσυνεταιριστικοί φορείς της Μεσσηνίας, που έβλεπαν στενά και κοντόφθαλμα το μικροπροσωπικό τους συμφέρον, ξεκομμένο, μακριά από το γενικότερο καλό του τόπου.
Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας είναι χρυσάφι για όλους και μπορεί να ωφελήσει το νομό, μακριά από τοπικιστικές και συνεταιριστικές - παραγοντίστικες έριδες. Δεν μπορεί να είναι υπόθεση της Ενωσης, είτε ως ΕΑΣ είτε ως πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού. Και δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει εμπόδιο, τρικλοποδιά, αμέλεια ή αδιαφορία από την Ενωση. Είναι δυνατόν να θέλει η Ενωση να βγάλει τα μάτια της, να υποβαθμίσει μια προσπάθεια που θα την ωφελήσει, και ως οργάνωση αλλά και ειδικότερα τους αγρότες - μέλη της;
Βοήθεια, συμπαράσταση θέλει η Ενωση. Να συνενωθούν οι δυνάμεις οι αγροτοσυνεταιριστικές του τόπου για να αντιμετωπίσουν τα συμφέροντα, που βάζουν εμπόδια και τρικλοποδιές. Και να απαιτήσουν όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί, τη στήριξη της Περιφέρειας και του υπουργείου, τη συμβολή τους στα υπερκείμενα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αποφευχθούν τα εμπόδια και οι τρικλοποδιές από τα συμφέροντα.
Γιατί κανείς δεν είναι πιο μεσσηνιάρχης, μεγαλύτερος προστάτης και σωτήρας του Μεσσήνιου ελαιοπαραγωγού, από τον άλλον. Να απαιτήσουν να ξεκαθαρίσει επιτέλους πόσα και ποια δείγματα χρειάζονται για την έγκριση της επέκτασης του ΠΟΠ. Να σταματήσει η κοροϊδία - γιατί με τέτοια μοιάζει.
Δεν μας κάνουν χάρη με την επέκταση του ΠΟΠ. Αν το δικαιούται -και το δικαιούται- η Μεσσηνία, να γίνει πραγματικότητα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Και για τη διαφύλαξή του, για την προστασία του, θα βρεθεί ο τρόπος.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 14:20