Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 21:50

Τα αυτονόητα του "Δημόκριτου" και τα πρόστιμα

Γράφτηκε από τον

Τα αυτονόητα του "Δημόκριτου" και τα πρόστιμα

Μέχρι και 9 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ήταν τα αέρια σε καμινάδες πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του "Δημόκριτου". 

Ο υπεύθυνος ερευνητής του Κέντρου δικαίωσε τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, επισημαίνοντας ότι όντως το πρόβλημα που ζουν, υφίσταται.

Γιατί όλα αυτά τόσο καιρό δεν ήταν γνωστά και γιατί παρά τους ελέγχους δεν ανακαλύπτονταν;

Η αρμόδια υπηρεσία του Τμήματος Περιβάλλοντος στην Π.Ε. Μεσσηνίας δεν μπορεί να κάνει αυτούς τους ελέγχους, που έκανε ο "Δημόκριτος". Δεν έχει τον εξοπλισμό. Δεν ξέρω αν τον είχαν τα στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που δεν βρήκαν σοβαρές παραβάσεις. Τα μηχανήματα που είχε βάλει η Περιφερειακή Ενότητα, επί αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά (στη Σκάλα το ένα) και τα έβρισκαν όλα κανονικά, δεν είχαν καμία σχέση με τα μηχανήματα του "Δημόκριτου".  Δηλαδή, τα αυτονόητα και τα στοιχειώδη του "Δημόκριτου" τόσα χρόνια δε γίνονταν, είτε από αμέλεια, είτε από αδυναμία.

Πάντως, σοβαρό ζήτημα είναι τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν. Η μεγαλύτερη προσφορά της έρευνας του "Δημόκριτου", πέρα από τις επιπτώσεις της ρύπανσης στη δημόσια υγεία, θα είναι οι παρεμβάσεις που θα καλύψουν αυτά τα κενά. Γιατί, μέχρι τώρα, λύση επιχειρείται να δοθεί και με τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Οταν επιβάλλονται, γιατί κάποιες φορές οι υπεύθυνοι τα ξεχνούν. 

Τα πρόστιμα, όμως, δε δίνουν λύση. Γιατί, όπως είναι σήμερα η νομοθεσία, ο παραβάτης έχει τη δυνατότητα των προσφυγών και των ενστάσεων. Και συνήθως για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, να οριστικοποιηθεί και να πληρωθεί ένα πρόστιμο, μπορεί να περάσουν και 4 - 5 χρόνια. Και όταν ο παραβάτης έχει κονομήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, να δώσει μετά από χρόνια κάτι ψιλά δεν τρέχει και τίποτα. 

Υ.Γ.: Αλήθεια, γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι Δήμοι Οιχαλίας και Καλαμάτας δεν έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης; Αν είχαν ενταχθεί, αυτά που ανακάλυψε ο "Δημόκριτος" τώρα, θα είχαν ανακαλυφθεί χρόνια πριν και η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 16:14