Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 12:46

Εκατομμυριούχοι με χαμηλό… εισόδημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το ΣΔΟΕ ερευνά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 250 λογαριασμούς εκατομμυριούχων με… χαμηλό εισόδημα. Η ενημέρωση που ζήτησε το ΣΔΟΕ κι έλαβε από τις τράπεζες, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του περιφερειακού ΣΔΟΕ Νίκο Κολετζάκη, ήταν «για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες και, ευρύτερα, πρόσωπα που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο τρόπος ζωής τους δε δικαιολογείτο με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις».
Την ίδια στιγμή τα στατιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2010 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009 αποκαλύπτουν για ακόμα μια φορά την τεράστια φοροδιαφυγή που διαπράττεται στην ελληνική οικονομία καθώς και την αδικία του φορολογικού συστήματος το οποίο στηρίζεται στις εισπράξεις κυρίως από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δηλαδή τα συνήθη φορολογικά υποζύγια των τελευταίων δεκαετιών.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων: Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δηλώνουν τα 7 στα 10 ευρώ εισοδήματος που δηλώνονται στην Εφορία και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι μαζί με τις επιχειρήσεις μόλις τα 3 ευρώ στα 10. Την ίδια ώρα από τα 100 ευρώ φόρο εισοδήματος που εισπράττει η Εφορία τα 55 ευρώ τα πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και τα υπόλοιπα οι άλλοι φορολογούμενοι.
Αναλυτικά: Ολο το εισόδημα που δηλώθηκε ότι αποκτήθηκε το 2009 ανέρχεται σε 115,7 δισ. ευρώ. Από τα αυτά τα 81,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 70,1% του συνόλου) δηλώθηκε από μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα 19,4 δισ. ευρώ (ή 16,8% του συνόλου) δηλώθηκε από τους υπόλοιπους φορολογούμενους (π.χ. ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους) και τα 15 δισ. ευρώ δηλώθηκαν ως κέρδη των επιχειρήσεων (13%).
Ο συνολικός φόρος εισοδήματος που βεβαιώθηκε στα παραπάνω εισοδήματα ανέρχεται στο ποσό των 12,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 7 δισ. ευρώ (ποσοστό 55,5% του συνόλου) πλήρωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα 2 δισ. ευρώ (15,8% του συνόλου) οι υπόλοιποι φορολογούμενοι  και τα 3,6 δισ. ευρώ (ή ποσοστό 28,7%) οι επιχειρήσεις.
Στη Μεσσηνία οι μισθωτοί δηλώνουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα 390,5 εκατομμύρια ευρώ, οι συνταξιούχοι 370,8 εκατομμύρια ευρώ, οι βιομήχανοι, βιοτέχνες και έμποροι 183,8 εκατομμύρια ευρώ, οι αγρότες και αλιείς 117,3 εκατομμύρια ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες 86,3 εκατομμύρια ευρώ και οι εισοδηματίες 26,4 εκατομμύρια ευρώ. Μελετώντας τα παραπάνω στοιχεία δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να διαπιστώσεις ότι στη Μεσσηνία όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα η φοροδιαφυγή πάει σύννεφο. Δεν το γνωρίζουν αυτό οι κυβερνήσεις; Το γνωρίζουν πολύ καλά αλλά, όπως έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές, δεν θέλουν να πιάσουν τους φοροφυγάδες γιατί είναι εκλογικοί πελάτες κυρίως των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι; Ενδεχομένως να υπάρχει καθώς τα συνήθη υποζύγια δεν αντέχουν άλλους φόρους και αν το 2012 δεν πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, τότε μάλλον θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτη χρεωκοπία. Για αυτό το λόγο τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε ολοένα και πιο συχνά για συλλήψεις μεγαλοοφειλετών επιχειρηματιών. Η Οικονομική Αστυνομία έχοντας πάρει μαθήματα από τις δυτικές διωκτικές αρχές συλλαμβάνει επιδεικτικά γνωστούς επιχειρηματίες με στόχο να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι “χαμηλοεισοδηματίες εκατομμυριούχοι” και να προσέλθουν στο δημόσιο ταμείο για να πληρώσουν επιτέλους. Παράλληλα η Οικονομική Αστυνομία διαρρέει ότι επίκειται μεγάλος αριθμός συλλήψεων ώστε οι φοροφυγάδες να μην αισθάνονται ασφαλείς. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του έχει δώσει διορία στους φοροφυγάδες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως την Πέμπτη προκειμένου να μην δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους. Οπως όλα δείχνουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα μάθουμε επιτέλους τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών. Θα μάθουμε όλα τα ονόματα; Οχι φυσικά γιατί χιλιάδες φοροφυγάδες τυπικώς δεν οφείλουν τίποτα καθώς έχουν κλείσει εδώ και πολύ καιρό τις εταιρείες που έκλεβαν το Δημόσιο και τους πολίτες. Πίσω από τους χιλιάδες ανενεργούς Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων λειτούργησαν κατά το παρελθόν εταιρείες στο όνομα της... πεθεράς του φοροφυγά. Η εταιρεία της... υπερήλικης πεθεράς που χρωστάει ΦΠΑ έκλεισε και τα κέρδη έχουν γίνει... βίλες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Η πεθερά εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο και ο γαμπρός δηλώνει μηδενικό εισόδημα. Μαζί με άλλους χαμηλοεισοδηματίες εκατομμυριούχους ετοιμάζουν προσφυγές κατά του τέλους ακίνητης περιουσίας. Ουστ ρε!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 14:21

NEWSLETTER