Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 12:44

Επαναδιαπραγμάτευση της …επαναδιαπραγμάτευσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η οικονομική κρίση αφήνει ανθρώπους χωρίς δουλειά και προοπτική, γκρεμίζει βεβαιότητες και ανατρέπει προγραμματισμούς ζωής. Η κρίση αυτή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος να προβλέψει, να σχεδιάσει και να αντιμετωπίσει έγκαιρα τα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα η έξοδος από αυτήν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού νέου πολιτικού συστήματος. Είναι πλέον φανερό ότι η αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων είναι αναγκαία. Το γεγονός αυτό αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σ' ένα νέο οικονομικό περιβάλλον σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - κι αυτό θα πρέπει να εκφραστεί από ένα νέο πολιτικό σύστημα. Το νέο προφανώς και δεν θα προέλθει από παρθενογένεση, ούτε μπορεί να υπάρξει εκτός δημοκρατικού πλαισίου. Ετσι, η αναζήτηση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν γενικώς στο πολιτικό σύστημα είναι κάτι που αφορά -ή θα έπρεπε να αφορά- τους πάντες.

Οι διορισμοί στο Δημόσιο με δανεικά αποτελούν οριστικά παρελθόν, τα λαμπερά ονόματα της ανεμελιάς έχουν ξεθωριάσει, οι εγγυήσεις των γόνων και των καλών οικογενειών εξαντλήθηκαν και γενικώς οι εύκολες λύσεις σε οικονομία και πολιτική έχουν τελειώσει. Το επόμενο διάστημα η πολιτική θα πρέπει να εκφράσει και να δώσει ρυθμό στο αναγκαίο για τη χώρα νέο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ, από τη μια μεριά να επιτευχθεί ο θεσμικός εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος και από την άλλη να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος, κοινωνικό, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό. Μόνο έτσι θα προκύψει και θα στηριχτεί ένα καινούργιο υγιές παραγωγικό μοντέλο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει και επίσημα η διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά και την κυβερνητική του περιπέτεια τα 2 τελευταία χρόνια βρίσκεται σε προφανή κρίση ταυτότητας. Η διαφαινόμενη εκλογική συρρίκνωση των ποσοστών του από τη μια μεριά, αλλά και η συνολική έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης από την άλλη, θέτουν αμείλικτα ερωτήματα και διλήμματα. Η νέα ηγεσία πριν απ' όλα καλείται να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Θα επιλέξει να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, βασισμένη όμως σε πραγματικά δεδομένα και υπαρκτές δυνατότητες που προσδιορίζονται από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, ή θα υποσχεθεί εκ νέου με έναν άλλον αρχηγό ότι λεφτά υπάρχουν... υποσχόμενη μια νέα επαναδιαπραγμάτευση της προηγούμενης επαναδιαπραγμάτευσης του Σαμαρά; Θα ξεκαθαρίσει ότι το κομμουνιστο-καπιταλιστικό ελληνικό κρατικό μόρφωμα δεν  έχει προοπτική και θα συμβάλει αποφασιστικά στη διάλυσή του ή θα συνεχίσει να κλείνει το μάτι σε συντεχνίες και συμφέροντα; Θα εκφράσει -όπως έκανε στη μεταπολίτευση- τις νέες κοινωνικές δυνάμεις που αναδύονται ή θα επιστρέψει στις ρίζες του για να δώσει μάχη για τη συντήρηση των κεκτημένων;

Η συνειδητοποίηση των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διαδικασίες διαλόγου που θα καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, ή όπως αλλιώς ονομαστεί ένα νέο μεγάλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όσο και τα άλλα κόμματα που θέλουν μια Ελλάδα εντός του πλαισίου των αναπτυγμένων χωρών θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβατικές προτάσεις και λύσεις. Οι άναρθρες κραυγές και οι εύκολες υποσχέσεις από μαθητευόμενους μάγους αποπροσανατολίζουν και τελικά επιδεινώνουν τα προβλήματα που έπρεπε να είχαν επιλυθεί χθες, μας δημιουργούν ασφυξία σήμερα και είναι βέβαιο πως αν δεν αντιμετωπισθούν αποφασιστικά θα μας πνίξουν αύριο.

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER