Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 15:31

Τα κόμματα έχουν μεγαλύτερο... βάθος από την οικονομική ύφεση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Σύμφωνα με τα στοιχεία των περισσότερων δημοσκοπήσεων τα συνολικά ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ ταυτόχρονα κανένα μικρό κόμμα δεν δείχνει ικανό να γίνει... μεγάλο. Συγκεκριμένα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν:  Το ΠΑΣΟΚ... καταρρέει. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά πρώτη αλλά δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα χαμηλά ποσοστά που της στερούν την αυτοδυναμία. Το ΚΚΕ θα αναδειχθεί τρίτη δύναμη με ποσοστό πάνω από 10% και μικρότερο από 15%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα λάβουν μονοψήφιο ποσοστό και θα μπουν στη Βουλή. Εκτιμώ, ανεξάρτητα από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ότι στην Βουλή θα μπει τόσο η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη όσο και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Επίσης δεν θα μου προκαλέσει καμία έκπληξη η είσοδος στη Βουλή των “ακραίων” Χρυσή Αυγή και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ετσι ή αλλιώς στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν θα υπερισχύσουν οι... φυγόκεντρες δυνάμεις.
Ανεξάρτητα όμως από την αυξομείωση των ποσοστών που θα σημειωθεί τους επόμενους μήνες θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός και κανένας δε σκέφτεται τη δημιουργία κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ ή και των δυο μεγάλων κομμάτων. Μέχρι τώρα τα μικρά κόμματα δεν κατόρθωσαν να διατυπώσουν μια εναλλακτική πρόταση και για αυτό αποκομίζουν μικρά δημοσκοπικά οφέλη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης. Αν θα κατορθώσουν να μετατρέψουν τα δημοσκοπικά οφέλη σε εκλογικά ποσοστά είναι πρόωρο να προβλεφθεί καθώς τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς εξαιτίας των εξελίξεων στο οικονομικό επίπεδο. Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά  κατορθώσουν να προσελκύσουν τους  ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που φλερτάρουν με τα δυο κόμματα της Αριστεράς προέρχονται κυρίως από το... βαθύ κόμμα και δυσαρεστήθηκαν επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε να περικόψει κάποια από τα προνόμια των συντεχνιών και τους... μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ψηφοφόροι αυτοί είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσουν σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ για να το πείσουν να επιστρέψει στο δρόμο των... υποσχέσεων και των παροχών. Αν ο Σαμαράς σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ανέβει στα κάγκελα, οι ψηφοφόροι αυτοί  θα επιστρέψουν αμέσως στις πράσινες γραμμές και τα κόμματα της Αριστεράς στα γνωστά από το παρελθόν αγχωτικά εκλογικά ποσοστά. Προσωρινά ο ΣΥΡΙΖΑ γοητεύει το... βαθύ ΠΑΣΟΚ καθώς υπερασπίζεται με πάθος το μεγάλο κράτος και τα προνόμια των συντεχνιών. Αντίθετα η Δημοκρατική Αριστερά ψαρεύει στα... ρηχά νερά του εκσυγχρονισμού και εύχεται να μη δημιουργήσουν νέο κόμμα οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ με σημαία τις σταθερές του απόψεις κερδίζει άνετα τη μάχη των ποσοστών σε μια οικονομική συγκυρία που όλα αλλάζουν προς το χειρότερο. Το ΠΑΣΟΚ θα βγει μακροχρόνια κερδισμένο αν κατορθώσει να διατηρηθεί... ενωμένο έως τις μεθεπόμενες εκλογές. Διαφορετικά οι ιστορικοί του μέλλοντος απλώς θα αναφέρουν τη διάσπαση ως αιτία της πολιτικής εξαφάνισης  του ΠΑΣΟΚ.
Στην πολυκατοικία της Δεξιάς η κατάσταση είναι πιο απλή. Ολοι πατάνε σε δυο βάρκες και όποιος αντέξει περισσότερο κερδίζει έδρες στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πείσει ταυτόχρονα και το... βαθύ κόμμα και τους μικρομεσαίους νοικοκυραίους. Συγκεκριμένα  ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να διατηρήσει τις ελπίδες του φανατικού οπαδού που τον εξέλεξε στην ηγεσία του κόμματος και περιμένει... διορισμό ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει τον ιδιωτικό υπάλληλο ότι θα μειώσει την κρατική σπατάλη. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να διατηρήσει τις ελπίδες των λαμογιών που θέλουν νέα θαλασσοδάνεια και ταυτόχρονα να πείσει τους συνεπείς επιχειρηματίες ότι η ανάπτυξη θα βασιστεί στις δυνάμεις του υγιούς ανταγωνισμού. Στον ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης έπεισε τους ταξιτζήδες ότι προστατεύει τα προνόμιά τους αλλά ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν μπορεί να πείσει τους αποστράτους αξιωματικούς ότι είναι αναγκαία η συγκυβέρνηση με το... σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Η Ντόρα δεν πείθει κανέναν για τις φιλελεύθερες προθέσεις της γιατί όλοι θυμούνται το πέρασμά της από το Δήμο Αθηναίων και την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που διόγκωσαν τα χρέη λόγω υπέρογκης αύξησης των δαπανών.
Συμπέρασμα απλοϊκό και απλουστευτικό:  Τα κόμματα της Μεταπολίτευσης έχουν μεγαλύτερο... βάθος από την οικονομική ύφεση και για αυτό εξακολουθούν να κυριαρχούν στο πολιτικό στερέωμα. Με άλλα λόγια ο κίνδυνος δεν ελλοχεύει στα άκρα. Το αβγό του φιδιού εκκολάπτεται στο... βάθος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 11:23

NEWSLETTER