Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 14:39

Αποτύχαμε εκεί που άλλοι πέτυχαν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αποτύχαμε εκεί που άλλοι πέτυχαν

Εχουμε κι άλλη φορά αναφερθεί στη ΔΙΑΔΥΜΑ, εταιρεία διαχείρισης των σκουπιδιών στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για μία εταιρεία δήμων και φορέων της περιοχής, η οποία διαχειρίζεται σχεδόν 20 χρόνια τώρα υποδειγματικά τα σκουπίδια της Δυτικής Μακεδονίας.

Η εταιρεία έχει πλέον δικό της εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, αλλά και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, η ΔΙΑΔΥΜΑ πήρε απόφαση να επεξεργαστεί στις εγκαταστάσεις της και τα σκουπίδια από την Κέρκυρα, η οποία ως γνωστόν έχει πνιγεί και δεν διαθέτει δικούς της χώρους.

Η επεξεργασία των σκουπιδιών της Κέρκυρας θα γίνει βεβαίως με αντίτιμο και τα επιπρόσθετα έσοδα που θα αποκτήσει η εταιρεία θα μετατραπούν σε μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Το κέρδος θα διανεμηθεί δηλαδή στους κατοίκους της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που πολίτες βλέπουν στην τσέπη τους τα αποτελέσματα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα γίνει έτσι κατανοητό έμπρακτα ότι τα σκουπίδια και ο τρόπος διαχείρισής τους εκτός από περιβαλλοντικά οφέλη, έχουν και λεφτά.

Οσα συμβαίνουν στη Δυτική Μακεδονία απέχουν βεβαίως έτη φωτός από την κατάσταση στην Πελοπόννησο, η οποία ετοιμάζεται να... μαλώσει αύριο την κυβέρνηση γιατί προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τις απαλλοτριώσεις. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι προχωρούν όσοι έχουν όραμα και σχέδιο για το μέλλον, οι υπόλοιποι συνεχίζουν να παριστάνουν τους αντιστασιακούς και να λένε ωραία παραμύθια για πρωτοποριακές λύσεις, τις οποίες όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν. Οταν δεν μπορείς να συνεννοηθείς, όταν νομίζεις ότι κατέχεις το αλάθητο του Πάπα, τότε καταλήγεις με σωρούς από σκουπίδια στις γράνες, στους δρόμους και στις γειτονιές. Η επιτυχία της Δυτικής Μακεδονίας είναι η κραυγαλέα υπόμνηση των αποτυχημένων πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην Πελοπόννησο. Είναι καιρός να μάθουμε από τα λάθη και να αντιγράψουμε τα επιτυχημένα παραδείγματα εντός και εκτός χώρας. Αρκετά και με τους ανόητους κομπασμούς και με τους πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς κάθε μορφής.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 14:05

NEWSLETTER