Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 10:19

Μαθήματα... μπλόφας από πολιτικούς θερμοκηπίου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

“Αν θέλετε άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου και δώστε τα στον Τσίπρα” είπε στους τροϊκανούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ειλικρινώς δεν γνωρίζω τι ήθελε να πετύχει με αυτό τον εκβιασμό ο υπουργός. Πιστεύω όμως ότι το μόνο που μπορεί να καταφέρει με αυτό τον εκβιασμό είναι να παραδώσει νωρίτερα τα κλειδιά στο... ΣΥΡΙΖΑ.

 

Καταρχάς μην μας διαφεύγει ότι ο υπουργός δεν συζητά με τους τροϊκανούς για την ορθότητα των μέτρων αλλά για την ικανότητα της κυβέρνησης να τα επιβάλει. Είναι προφανές ότι ο κ. Στουρνάρας δεν έχει ορθολογικά οικονομικά επιχειρήματα για να πείσει την τρόικα και για αυτό καταφεύγει στον πολιτικό εκβιασμό. Επειδή όμως είναι ερασιτέχνης κάνει έναν ανόητο εκβιασμό που τελικώς θα ωφελήσει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αν η τρόικα επιμείνει στην πρότασή της τότε η κυβέρνηση θα παραδώσει αμαχητί τα κλειδιά στο ΣΥΡΙΖΑ αφού σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα δεν έχει δυνάμεις για να εφαρμόσει τα μέτρα. Αν αντιθέτως η τρόικα αποσύρει την πρότασή της επειδή φοβάται τον Τσίπρα, ο λαός θα πιστέψει όχι αδίκως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και για αυτό θα του παραδώσει με την ψήφο του τα κυβερνητικά κλειδιά πολύ νωρίτερα από όσο μπορεί να φανταστεί ο κ. Στουρνάρας. 

Σε κάθε περίπτωση τα κυβερνητικά κλειδιά δεν θα περάσουν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχει παρουσιάσει μια εξαιρετική πρόταση ή έστω ένα ικανοποιητικό εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση όταν οι ψηφοφόροι θα βεβαιωθούν απολύτως ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από όσα έκαναν ή κάνουν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Με άλλα λόγια: Το εκλογικό σώμα θα δώσει κυβερνητική εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα βεβαιωθεί ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις επειδή θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία του πελατειακού κράτους. Τότε το μισό εκλογικό σώμα θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να τα αλλάξει όλα και το άλλο μισό θα του δώσει κυβερνητική εντολή να μην αλλάξει τίποτα ώστε να διατηρήσουν τα προνόμιά τους οι συντεχνίες και οι τεμπέληδες της πάλαι ποτέ εύφορης κοιλάδας του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να συζητήσουμε για το ποια από τις δύο τάσεις του εκλογικού σώματος θα κυριαρχήσει στα κυβερνητικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκπληκτικό και ταυτόχρονα αντιφατικό είναι ότι ο “ελληνικός καπιταλισμός” μπορεί να σωθεί -κάτω από προϋποθέσεις βέβαια- μόνο αν κυριαρχήσει η “επαναστατική τάση” που θέλει να τα αλλάξει όλα. Αν κυριαρχήσει αυτή η τάση ίσως να κάνει τις απαιτούμενες εκσυγχρονιστικές αλλαγές που δεν θέλουν ή δεν τολμούν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Αν όμως κυριαρχήσει η “συντηρητική τάση” και καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για τη διατήρηση του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει στην Ιστορία ως μια βραχυχρόνια μεταβατική κυβέρνηση που παρέδωσε τα κλειδιά στη Χρυσή Αυγή. 

Ομως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πάλη των τάσεων του εκλογικού σώματος. Είναι η έλλειψη πρόσβασης στις “ευρωπαϊκές αυλές” της Κεντροδεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα δεν έχει πείσει τους Ευρωπαίους κυβερνήτες και οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να τον βλέπουν ως μια εν δυνάμει απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τους φόβους αυτούς φροντίζει να τους ενισχύει η ελληνική κυβέρνηση εκβιάζοντας τόσο την Ευρώπη με στόχο νέα δανεικά, όσο και το εκλογικό σώμα με στόχο την παραμονή στην εξουσία. Ενα είναι το σίγουρο: Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση θα τον είχε... δημιουργήσει, καθώς η ύπαρξή του εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες της. Ουσιαστικά η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο δεν έχει κάνει τίποτα περισσότερο από το να επισείει τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη και στο εκλογικό σώμα. Θα συνεχίσει να κυβερνά με τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τελικής πτώσεως αφού είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να μη δυσαρεστήσει τους κομματικούς πελάτες της. Το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι ποιος θα πάψει να φοβάται πρώτος τον μπαμπούλα. Η Ευρώπη ή το εκλογικό σώμα; Οποιος και αν πάψει πρώτος, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα. Τότε οι “πολιτικοί του θερμοκηπίου” θα διαπιστώσουν αυτό που ξέρει και ο τελευταίος παίκτης της... πόκας. Θα διαπιστώσουν ότι δεν αρκεί να έχεις διαβάσει την θεωρία των παιγνίων για να στήσεις μια επιτυχημένη πολιτική μπλόφα. Οταν στήνεις μπλόφα και τελικώς κερδίζει ο... αντίπαλος καλύτερα να παραδώσεις από τώρα τα κλειδιά στο ΣΥΡΙΖΑ για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο... μπαμπούλας της Χρυσής Αυγής.