Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 21:27

Να βλέπουμε ευκαιρίες και όχι μόνο κινδύνους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

H Μεσσηνία έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ στην Πελοπόννησο και από τα πιο χαμηλά στη χώρα. Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν με αναμφισβήτητο τρόπο το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή. Χαμηλά εισοδήματα, γερασμένος πληθυσμός, καλλιέργειες σε μαρασμό, συνθέτουν το τραγικό ΑΕΠ της περιοχής. Οι τοπικοί παράγοντες αρέσκονται στην ανάπτυξη της θεωρίας «του ευλογημένου τόπου», αλλά όπως φαίνεται δεν αρκούν οι… ευλογίες για να αυξηθεί το ΑΕΠ και να ευημερήσουν οι κάτοικοι.

Η ανακοίνωση των στοιχείων θα ανέμενε κανείς ότι θα οδηγούσε και στην ανάπτυξη προτάσεων για το πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ της περιοχής. Πώς δηλαδή θα δημιουργηθεί πλούτος. Πέρα όμως από τη μιζέρια και τη διαπίστωση ότι… δεν πάμε καλά, απουσιάζουν ορθολογικές προσεγγίσεις και προτάσεις. Κατά έναν παράδοξο μάλιστα τρόπο, στην επικαιρότητα της περασμένης εβδομάδας κυριαρχούσαν οι φωνές για το πώς να μην θα αλλάξει τίποτα προκειμένου να μη χαλάσει η μακαριότητα του «ευλογημένου τόπου». Η αύξηση του ΑΕΠ δεν γίνεται βεβαίως με ευχολόγια ούτε με επιδοτήσεις από το κράτος. Χρειάζονται πρωτοβουλίες οι οποίες θα αξιοποιούν τα προϊόντα του τόπου στον πρωτογενή τομέα και θα ευνοούν νέες επενδύσεις στον τουρισμό.

Η Μεσσηνία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Κρήτη, δεν χρειάζεται να ανακαλύψει την Αμερική, αρκεί να αντιγράψει αυτό που κάνουν οι Κρητικοί. Χρειάζεται να βλέπουμε ευκαιρίες και όχι διαρκώς κινδύνους. Να πάψουμε να φοβόμαστε για επερχόμενες καταστροφές, και να δώσουμε δυνατότητες για νέες επενδύσεις σε όλους τους τομείς. Δεν μπορεί να κυριαρχεί η καταστροφολογία σε ό,τι πάει να γίνει. Δεν μπορεί να δίνονται μάχες χαρακωμάτων για προϊόντα που έχουν τελειώσει από την αγορά. Η περιοχή έχει τεράστιες προοπτικές για εκρηκτική άνοδο του ΑΕΠ – και είναι πραγματικά κρίμα να χάνονται ευκαιρίες γιατί βρισκόμαστε διαρκώς προσκολλημένοι στο χθες.

Η συντήρηση των παλιών δομών δεν είναι εφικτή. Όσο γρηγορότερα αυτό γίνει    κυρίαρχη πολιτική αντίληψη σε τοπικό επίπεδο, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκολλήσουμε από τις τελευταίες θέσεις του ΑΕΠ. Η περιοχή μας μπορεί να αλλάξει προσφέροντας εισόδημα και ευκαιρίες, αλλά χρειάζεται να τελειώσει με το παλιό σε όλα τα επίπεδα.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 21:19