Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022 22:08

Αναμενόμενες ανακοινώσεις με προεκλογική στόχευση

Γράφτηκε από την

Αναμενόμενες ανακοινώσεις με προεκλογική στόχευση

 

 

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεσσηνία ενίσχυσε την άποψη όλων όσοι αναμένουν εκλογές το φθινόπωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του επέλεξαν να περπατήσουν σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας και της Μεσσήνης για να τεστάρουν την κοινή γνώμη και να πάρουν «κλίμα». Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς αποκόμισαν από την επαφή τους με τους Μεσσήνιους πολίτες, αλλά ήταν περιρρέουσα η ατμόσφαιρα της…σφιγμένης αποδοχής. Οι πολίτες δεν ενθουσιάζονται με τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει πλειοψηφική εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας με την οποία να συγκινούνται. «Στους τυφλούς κυβερνά ο μονόφθαλμος», γι’ αυτό και κυριάρχησαν τα σφιγμένα χαμόγελα και οι χαλαρές χειραψίες. 

Οι αντιδράσεις των πολιτών στην επίσκεψη Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε στην περιδίνηση οικονομικών, υγειονομικών και διεθνοπολιτικών κρίσεων και φοβούνται τα χειρότερα. Ανησυχούν, δυσφορούν και αναζητούν σιγουριά και αξιοπιστία. Η κυβέρνηση επιλέγει το προνομιακό γι’ αυτήν πεδίο των εθνικών θεμάτων για να συσπειρώσει και να επιδείξει πυγμή, ενώ την ίδια στιγμή μέσω επιδοτήσεων προσπαθεί να μετριάσει το κόστος που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός. Αν καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις του καλοκαιριού, ειδικά στον τομέα των φυσικών καταστροφών, οι κάλπες το φθινόπωρο είναι κάτι περισσότερο από σίγουρες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει να δομήσουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Η αναπαραγωγή μέσα από τον μικρόκοσμο των social media κραυγών φανατικών, που νομίζουν πως πολιτική είναι τα αναθέματα και οι εξυπνάδες κάθε μορφής, στερείται σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Το κύμα της αγανάκτησης σε συνθήκες κρίσης και ακραίας πόλωσης μπορεί να οδηγήσει στην εξουσία, αλλά η επανάληψή του δεν είναι εύκολη. Οι πολίτες έζησαν τους δραματικούς ακροβατισμούς και είναι φανερό ότι δεν θέλουν να «δοκιμάσουν» νέες εμπειρίες διαπραγματεύσεων με λουλουδάτα πουκάμισα! Ο επιθετικός λόγος των τρολ και των ακραίων δεν δημιουργεί συνθήκες συγκρότησης αξιόπιστου μετώπου εξουσίας σε συνθήκες διεθνούς κρίσης. Σε αυτό το πεδίο θα «κτυπήσει» ο Μητσοτάκης θέτοντας το δίλημμα «σταθερή κυβέρνηση ή ακυβερνησία» για την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων στήνοντας κάλπες το φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «σοβαρότητα, υπευθυνότητα» κινήθηκαν και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Μεσσηνίας. Δεν επιλέχθηκε ο δρόμος τού «ναι σε όλα», προκειμένου να ικανοποιηθεί το εκλογικό ακροατήριο, αλλά αυτός των επιλεγμένων ανακοινώσεων σε έργα που έχουν ωριμότητα και μπορούν να εκτελεστούν τα επόμενα χρόνια.

Το κυβερνητικό επιτελείο επέλεξε να δώσει διαβεβαιώσεις για έναρξη εργασιών μέσα στο έτος για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη αλλά και για την παραχώρηση του Αεροδρομίου αξιολογώντας σωστά ότι αυτά είναι έργα με ειδικό βάρος τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την κοινή γνώμη της περιοχής. Είναι έργα που έχουν καθυστερήσει -και με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης- και δεν θα μπορούσε παρά να επιδειχθεί ενδιαφέρον έστω και με την προεκλογική εγκατάσταση εργοταξίου στο δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη. Η κατασκευή θα γίνει βέβαια μετά τις εκλογές και τότε θα δούμε πώς θα ξεπεραστεί το υψηλό κόστος απαλλοτριωτέων και μεταφοράς δικτύων για το δρόμο και αν προκύψει ανάδοχος και ποιος για το Αεροδρόμιο.     

Ανακοινώσεις υπήρχαν και για έργα ειδικού ενδιαφέροντος για τον αγροτικό τομέα,  όπως τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού που επίσης έχουν καθυστερήσει εξωφρενικά, αλλά και για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του Μηναγιώτικου φράγματος. Σημαντικό έργο για το περιβάλλον αλλά και την τουριστική ανάπτυξη ήταν η ανακοίνωση ένταξης του βιολογικού Πεταλιδίου, ενώ αναφορά υπήρξε και στο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές δεν θα μπορούσε να περιμένει κάποιος κάτι διαφορετικό.

Δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί δημόσια για το δρόμο Πύργος - Τσακώνα. Η πραγματοποίηση σύσκεψης -μετά από πιέσεις τοπικών παραγόντων- αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό, αλλά όπως κι άλλη φορά έχουμε επισημάνει, το συγκεκριμένο έργο είναι εξαιρετικά επισφαλές. Το έργο έχει μεταφερθεί στο μέλλον και ουσιαστικές συζητήσεις θα γίνουν μόνο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του Πάτρα - Πύργος. Στη συγκεκριμένη εξίσωση αν μπουν οι απαγορεύσεις στη Ζαχάρω και η πρόταση για κατασκευή δρόμου από Μεγαλόπολη μέσα από την αξιοποίηση πόρων του προγράμματος δίκαιης μετάβασης, είναι προφανές ότι η λύση της οριστικής απόφασης θα δοθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεσσηνία δεν μας έκανε ούτε σοφότερους ούτε πιο αισιόδοξους για το μέλλον. Κινήθηκε στο αναμενόμενο πλαίσιο, χωρίς να υπάρξει κάποια ηχηρή εξαγγελία, φάλτσο ή κραυγαλέα παράλειψη. Ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου για στοχευμένες παρεμβάσεις και μετρημένες εξαγγελίες για σημαντικά έργα της Μεσσηνίας που ενδυναμώνουν ταυτόχρονα την εικόνα σοβαρότητας και σταθερότητας προφανώς επιτεύχθηκε. Δημιουργήθηκε η προσδοκία για εκτέλεση σημαντικών έργων και όπως είναι γνωστό η ελπίδα είναι αυτή που πουλά κάθε πολιτικός.

panagopg@gmail.com