Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 21:41

Η  επικίνδυνη αποτυχία στη διαχείριση των αδέσποτων

Γράφτηκε από την

Η  επικίνδυνη αποτυχία στη διαχείριση των αδέσποτων

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επίθεση και ο σοβαρός τραυματισμός της 34χρονης από αγέλη αδέσποτων δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα της πλημμελούς διαχείρισης των αδέσποτων από τους αρμόδιους με βάση το νόμο φορείς. Ο Δήμος Καλαμάτας στη συγκεκριμένη  περίπτωση που έχει την αρμοδιότητα έχει και την κύρια ευθύνη. Η εκχώρηση με σύμβαση  της διαχείρισης σε τρίτο φορέα δεν απαλλάσσει από την ευθύνη. Το κρυφτούλι και το ρίξιμο της ευθύνης στην ...κακία ώρα και στον πάντα πρόθυμο να αναλάβει την ευθύνη κύριο ….Χατζηπετρή κράτησε αρκετά και δεν γίνεται πλέον ανεκτό.

Το πρόβλημα με τη διαχείριση των αδέσποτων στο Δήμο Καλαμάτας δεν είναι καινούργιο. Έχει επανειλημμένα επισημανθεί το πρόβλημα και έχουν υπάρξει κατά καιρούς καταγγελίες για αγέλες ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Η δημοτική αρχή κάθε φορά αναλώνεται σε δικαιολογίες προσπαθώντας να μεταβιβάσει την ευθύνη παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους από την πλευρά του δήμου  όλα είναι καλά καμωμένα και αυτά που βλέπουμε στους δρόμους δεν είναι αδέσποτα αλλά κάτι άλλο. Τα αδέσποτα όμως είναι στους δρόμους τρομάζουν, ενοχλούν και όπως φαίνεται επιτίθενται και σε ανθρώπους.

Μετά και από το τελευταίο σοκαριστικό περιστατικό είναι προφανές ότι χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης του  προβλήματος. Η δημοτική αρχή να αφήσει τις δικαιολογίες και να επικεντρωθεί στο μάζεμα των αδέσποτων από τους δρόμους. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, με άμεση επέμβαση και συνεχείς ελέγχους έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επιλυθεί ένα πρόβλημα που κάνει δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών ενώ οδηγεί σε κακοποιήσεις ζώων. Η πολιτική που μέχρι τώρα εφαρμόζεται είναι προφανές οτι έχει αποτύχει. Χρειάζεται σχεδιασμός από μηδενική βάση με επικέντρωση στο τελικό αποτέλεσμα. Η αποτυχία αποτυπώνεται στους δρόμους με τα αδέσποτα να κυκλοφορούν ταλαιπωρημένα και τους πολίτες να προσπαθούν να μαντέψουν αν είναι φιλικά ή επικίνδυνα. Η κατάσταση αυτή προφανώς και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 08:47