Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 22:40

Τρεις κάλπες, ίδιοι νικητές

Γράφτηκε από τον

Τρεις κάλπες, ίδιοι νικητές

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Εχουμε μπει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο η οποία θα τελειώσει το Φθινόπωρο του 2023 με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το αποτέλεσμα των βουλευτών εκλογών θα κριθεί από την πορεία της οικονομίας και βεβαίως από τις προσδοκίες που θα δημιουργήσει το κάθε πολιτικό κόμμα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τα νοικοκυριά με τον πληθωρισμό να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί θα καταφέρει να μετριάσει τη δυσαρέσκεια από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης. Με κινήσεις όπως τα στεγαστικά δάνεια σε νέους προσπαθεί να δημιουργήσει ελπίδες ότι θα υπάρξει καλύτερη προοπτική. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ξεδιπλώνει το αφήγημα για ισχυρή οικονομία και για επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν την ανεργία.

Η οικονομία δεν αντέχει βέβαια μακροχρόνια επιδοματική πολιτική η οποία όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί έχει ως τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους. Η χώρα βγήκε από την επιτήρηση αλλά αυτό μπορεί να φέρει αύξηση του κόστους δανεισμού και ανάγκη για λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Όλα αυτά βεβαίως θα προκύψουν μετά τις εκλογές μιας και μέχρι τότε αυτό που έχει σημασία είναι το πως θα κρατιέται σε ελεγχόμενο πολιτικό πλαίσιο η δυσαρέσκεια από τη μείωση του εισοδήματος.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της δεν έχει ακόμα καταφέρει να αναπτύξει πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ακολουθεί την κυβέρνηση στο χορό της επιδοματικής πολιτικής ζητώντας να ληφθούν περισσότερα μέτρα ενίσχυσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση ειδικότερα έχει μειωμένη αξιοπιστία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πείσει με τις εξαγγελίες της και να δημιουργήσει θετικό εκλογικό ρεύμα. Το έλλειμμα αξιοπιστίας της αντιπολίτευσης είναι το βασικό όπλο της κυβέρνησης η οποία αξιοποιώντας το διεθνές περιβάλλον αναταραχής “πλασάρεται” στα μάτια του μέσου ψηφοφόρου ως δύναμη σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

Το πολιτικό πλαίσιο που κυριαρχεί αποτυπώνεται με σαφήνεια στο σύνολο των δημοσκοπήσεων της τελευταίας περιόδου. Κανείς όμως δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες. Οι πληθωριστικές πιέσεις που ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών και η αποκάλυψη νέων κυβερνητικών “αδυναμιών” όπως η υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να τινάξουν στον αέρα την εικόνα που έχει φιλοτεχνήσει η κυβερνητική ομάδα εξουσίας. Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα να δημιουργηθούν νέες πολιτικές ισορροπίες στην πρώτη ή στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην κάλπη της απλής αναλογικής θα προσδιορίσει τη μορφή της νέας κυβέρνησης, θα κρίνει τις συμμαχίες, θα τις ευνοήσει ή θα τις αποθαρρύνει. Το βέβαιο είναι οτι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Σε τοπικό επίπεδο η κυβερνητική παράταξη έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα μετά την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους ρυθμούς χελώνας στα μεγάλα έργα υποδομής της περιοχής δημιουργούν ένα πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο νέος εκλογικός νόμος αλλά και η πιθανότητα αλλαγής του αριθμού των εδρών είναι βέβαιο ότι θα φέρουν μεταβολές στα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής.

Η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας θα οδηγήσει σε δημοτικές εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο. Αυτό σημαίνει εκλογή με 43% από την πρώτη Κυριακή αλλά και κατάθεση συνδυασμών σε δήμους και περιφέρειες μερικές εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει δηλαδή να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους και να ξεκινήσουν πριν τις βουλευτικές εκλογές την προεκλογική τους εκστρατεία. Όσοι περιμένουν τη διαμόρφωση του τελικού πολιτικού κλίματος για να δηλώσουν υποψηφιότητα δεν θα προλάβουν να καταθέσουν έγκαιρα ψηφοδέλτια. Αυτό δημιουργεί όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας νέα χαρακτηριστικά στην τοπική πολιτική αντιπαράθεση.

Θα έχουμε έτσι μία διπλή προεκλογική περίοδο τόσο για τις βουλευτικές όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε Περιφέρειες και μεγάλους δήμους η κομματική πόλωση και οι στοιχίσεις θα κυριαρχήσουν ευνοώντας υποψηφιότητες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Είναι βεβαίως περιττό να υπογραμμιστεί οτι ο νικητής της κάλπης των βουλευτικών εκλογών θα έχει και τον πρώτο λόγο στην κάλπη των αυτοδιοικητικών. Ο κανόνας θα είναι από τις τρεις κάλπες να προκύψουν οι ίδιοι κομματικοί νικητές.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 22:44