Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 20:32

Δεν κάνουν το έργο γιατί περιμένουν τον... βομβαρδισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν κάνουν το έργο γιατί περιμένουν τον... βομβαρδισμό

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να ολοκληρώσει ένα έργο ανάπλασης, αυτό της οδού Πλαστήρα. Παρά τους πανηγυρισμούς όμως το έργο που εκτελέστηκε δεν είναι ολοκληρωμένο και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που δημοπρατήθηκε. Οι παραλείψεις δεν είναι μικρές και έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μισό έργο, μιας και δεν συνδέεται ο ποδηλατόδρομος με τον κεντρικό, όπως προβλεπόταν, ενώ δεν κατασκευάστηκε κυκλικός κόμβος στο τέλος της Νέδοντος. Με την παράλειψη των συγκεκριμένων έργων δεν διασυνδέεται λειτουργικά και με ασφάλεια η αναπλασμένη Πλαστήρα με την υπόλοιπη πόλη. Ένας ποδηλάτης ή ένας πεζός θα πρέπει να περάσει από μια επικίνδυνη διασταύρωση για να συνεχίσει στην οδό Πλαστήρα.

Το έργο δεν ολοκληρώθηκε, γιατί σύμφωνα με τη μελέτη του “Μορέα” για το αντιπλημμυρικό το τμήμα της Νέδοντος όπου θα φτιαχνόταν ποδηλατόδρομος και κυκλικός κόμβος θα σκαφτεί και θα γίνει ποτάμι. Για όσους δεν έχουν ακόμα καταλάβει τι προτείνεται να γίνει στην περιοχή, η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι ενδεικτική. Θα εξαφανιστούν τα δέντρα, θα καταστραφεί ο ποδηλατόδρομος που υπάρχει δίπλα από το ποτάμι και θα στενέψουν οι δρόμοι της περιοχής. Θα χρειαστεί προφανώς ένα άλλο μεγάλο έργο ανάπλασης, προκειμένου να διασυνδεθούν οι λειτουργίες και να αποκατασταθεί μετά από αρκετά χρόνια η φυσιογνωμία της περιοχής. Το εντυπωσιακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί προφανώς τι σχεδιάζεται και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις περιουσίες τους.

Εντυπωσιακή είναι όμως και η ευκολία, με την οποία δεν ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης της Πλαστήρα με δικαιολογία τη μελλοντική εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου. Όταν δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα γίνει και ποιες θα είναι οι τελικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο σημείο, το να εξαιρείς μια τόσο μεγάλη παρέμβαση -έναν ολόκληρο κυκλικό κόμβο- από το φυσικό αντικείμενο μιας εργολαβίας δεν είναι κάτι απλό, ούτε μπορεί να περνά απαρατήρητο. Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή έχει αποδεχθεί τον “βομβαρδισμό” της συγκεκριμένης περιοχής και παραδίδει ένα έργο ανάπλασης αποκομμένο από την υπόλοιπη πόλη μειώνοντας τη χρησιμότητά του για τους πολίτες.

 

panagopg@gmail.com 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 20:31

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER