Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 21:00

Τα πρόσωπα καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ΠΑΣΟΚ έσπασε την παράδοση, που το ήθελε να κλείνει τελευταίο το βουλευτικό ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία και το έκλεισε πρώτο! Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα παίξει κάποιο ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι ομαλότερη η πορεία προς τις εκλογές, με τις όποιες ενστάσεις να αποσβένονται πριν φτάσουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη. Το βασικότερο όμως της γρήγορης ανακοίνωσης είναι ότι μπαίνουν επίσημα στη μάχη οι υποψήφιοι, οι οποίοι

έχουν χρόνο να μιλήσουν με τους ψηφοφόρους για τον εαυτό τους και το κόμμα τους.
Οι υποψήφιοι αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος κάθε κόμματος -ενδεχομένως πλην ΚΚΕ, αν και αυτό ποντάρει σε αυτές τις εκλογές σε λαμπερά ονόματα. Τα κόμματα δεν διαθέτουν ισχυρές κομματικές οργανώσεις, όπως τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και μέχρι τις αρχές του 2000. Οι υποψήφιοι βουλευτές με τον μηχανισμό τους δίνουν ώθηση στο κόμμα. Ειδικά στην κάλπη της απλής αναλογικής, η δυναμική των υποψηφίων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εκλογική επίδοση των κομμάτων. Όσο ισχυρότερα είναι λοιπόν τα ψηφοδέλτια τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αυξηθεί η δύναμη του κόμματος. Ισχυρές υποψηφιότητες σημαίνει πρόσωπα με διείσδυση στην κοινωνία, με πρόσβαση σε όλα τα στρώματα, καλύπτοντας όλα τα επιμέρους ενδιαφέροντα των πολιτών. Στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος χρειάζεται ταυτόχρονα να διατηρούνται εσωκομματικές ισορροπίες.

Ένα από τα προβλήματα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι η ποσόστωση συμμετοχής γυναικών. Στη Μεσσηνία, για παράδειγμα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια, γιατί δεν μπορούν να λύσουν τη σπαζοκεφαλιά της υποψηφιότητας των γυναικών. Μπορεί να ακούγεται βαρύ, αλλά δυστυχώς έτσι είναι, οι γυναίκες χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στο κλείσιμο των ψηφοδελτίων. Αποτέλεσμα να μην υπάρχει προθυμία και να κλείνουν τα ψηφοδέλτια με επιστράτευση μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις. Το γιατί συμβαίνει αυτό, είναι μία μεγάλη συζήτηση που πρέπει κάποια στιγμή να γίνει με σοβαρότητα και χωρίς προκαταλήψεις. Είναι όμως φανερό ότι παρά τις καλές προθέσεις η ποσόστωση δεν λειτουργεί τελικά υπέρ των γυναικών και της συμμετοχής τους στα κοινά. Καλύτερα να συμμετείχε στα ψηφοδέλτια μία γυναίκα με πιθανότητες να διεκδικήσει στα ίσα την εκλογή της παρά 3-4 που απλώς δίνουν τον… ωραίο αγώνα. Οι ρυθμίσεις και οι απαγορεύσεις δημιουργούν στρεβλώσεις ακόμα και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων.

panagopg@gmail.com